Při oslavách svobody bez svobody

7. 7. 2016

Poslanecká sněmovna schválila zákon, který nařizuje obchodům nad 200 metrů čtverečních mít o státních svátcích zavřeno. Nejsem fanda do trávení volného času v obchodech a nutno říci, že těch státních svátků přes rok také není mnoho, ale přeci jen, jde tu o princip.

Zákon je velmi obchodně diskriminační. Proč mají mít velké obchody zavřeno a malé nikoliv? Respektive, proč by měl stát diktovat obchodníkovi, kdy smí mít otevřeno? A proč má zároveň diktovat nám – zákazníkům, kdy si můžeme dojít nakoupit? Je to jen další kamínek do mozaiky nesvobody, který současná vláda vytváří.

Argument, že tím budeme „vychovávat“ své občany k tomu, aby trávili čas o významných dnech hodnotněji než v obchodních centrech, neberu. Vzdáleně mi to připomíná povinnost zúčastnit se prvomájového průvodu. Pokud chceme občany motivovat k tomu, aby se např. 17. listopadu zastavili a oslavili významné výročí, měli by tak činit učitelé ve školách tím, že budou dětem vysvětlovat, proč je toto datum důležité a proč je důležité si ho připomínat. To je ovšem ale složitější postup, než zakázat nakupování.

Lukáš Otys
člen předsednictva TOP 09
poředseda TOP 09 v Karlovarském kraji

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme