Postřehy z jednání komise školství, vzdělávání a demografie

27. 3. 2011

Od prvního jednání členů komise ŠVD dne 12. ledna 2011 uplynulo již několik týdnů a původní plán scházet se jedenkrát za dva měsíce se ukázal v kontextu s potřebami školských zařízení nerealistický.

Tento týden tak proběhlo již třetí setkání, které zpracovává informace odboru školství a tělovýchovy vedeného Ing. Škarydem o  financování škol v působnosti MMKV. Ukázalo se, že vedení školských zařízení se potýká s nedostatkem peněz na opravy, investice a dovybavení zařízení škol a rovněž na samotný provoz a režii budov. Komise nechala zpracovat požadavky ředitelů jednotlivých školských zařízení s uvedením priorit a poslala tento požadavek Radě města Karlovy Vary.

Nutno říci, že v letošním roce uvolnili naši zastupitelé velký objem finančních prostředků právě na pokrytí investičních potřeb škol základních i mateřských.

Mimo tyto prostředky hledají členové komise i jiné možnosti mimorozpočtových zdrojů a to především pomocí čerpání fondů EU. Touto problematikou se odborně zabývá JUDr. Radan Večerka, člen komise.

Našeho jednání se v průběhu prvních třech měsíců zúčastnili zástupci krajských i neziskových organizací. Naše pozvání přijala paní Jitka Kavková z oddělení grantových schémat Karlovarského kraje, která prezentovala operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost 2007 - 2013 a možnosti čerpání karlovarských škol.

Nabídku svých aktivit školám přišly  přednést paní Jitka Svobodová a Barbora Čihařová z Krajské knihovny KV a v neposlední řadě  se členové komise seznámili se záměrem Asociace Záchranný kruh vytvořit v Karlových Varech školící centrum pro žáky škol nejen z Karlovarského kraje v  rámci projektu „Chraň svůj svět, chraň svůj život".

Tématy dalších setkání bude mimo jiné mimoškolní vzdělávání a aktivity žáků ZŠ v Karlových Varech a dále možnosti a kompetence komise ŠVD v otázce nízkoprahových zařízení pro děti a mládež.

Mgr. Hana Janischová

Zdroj: www.top09kva.cz

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme