Poslanec Rudolf Chlad přivítal v Bečově pana ministra

Převzato z Mladé fronty Dnes

18. 9. 2010

Ví, jak zachránit hrad. Obdrželi památkářského „Oscara“

18. září 2010 0:00

 

BEČOV NAD TEPLOU Památkářského „Oscara“, cenu Europa Nostra 2010, dostali včera odborníci, kteří navrhli, jak ohleduplně zachránit Horní hrad v Bečově nad Teplou a zpřístupnit jej turistům.

Cena, kterou České republice letos v červnu udělila Panevropská nevládní organizace Europa Nostra, má podobu hradu. Jak chtějí památkáři zachovat ten bečovský, vysvětlili při včerejším národním předávacím ceremoniálu.

„Na hradě nebudou klasické červené koberce, repliky nábytku. Ale ani průvodce. Památka poslouží jako učebnice historie a architektury v měřítku jedna ku jedné,“ řekl kastelán Státního hradu a zámku Bečov nad Teplou Tomáš Wizowský.

Na projektu konzervace a zpřístupnění Horního Hradu se podílel s pražskými památkáři a dalšími odborníky. Horní hrad je pro veřejnost dosud zavřený. V uplynulých dvou letech dokončili správci bečovského areálu opravu střech. Letos začaly opravy hradních omítek. Stát jako majitel hradu se musel vypořádat s řadou havárií a statických poruch. „Když budu optimista, tak bychom mohli do pěti let nebo i dříve zahájit specifické prohlídky hradu,“ vysvětlil Wizowský. Naděžda Gorycková, ředitelka Národního památkového ústavu odhadla, že náklady na šetrnou konzervaci hradu budou zhruba třicet milionů korun.

Jeden z členů oceněného týmu, architekt Miroslav Hanzl, připomněl, že nejde o rekonstrukci ve velkém rozsahu. Hrad tak nedostane nová okna, dveře či omítky.

Ministr kultury Jiří Besser v Bečově ocenil, že hrad nebude opraven bezúčelně, ale začne po zakonzervování žít. „V Bečově je zámek kompletně opravený. Pokud se ještě otevře hrad, tak se mají návštěvníci na co těšit,“ poznamenal.

Hrad poslouží pro výuku budoucích specialistů. Frekventanti kurzů historie by se měli podle autorů projektu orientovat ve světě architektury a poznatky využít například ve svém městě. Viděli by ještě před oficiálním zpřístupněním hradu práci restaurátorů konzervátorů a řemeslníků.

Bečovští si již tento způsob ověřili v minulých letech ve světě při stážích v Anglii a ve Francii. Zjistili, že kurzy dokáží oslovit studenty uměleckých škol. Takto fungující památky mají šanci konkurovat videohrám a počítačům. Proto mohli památkáři ušít svůj vítězný projekt na míru.

Památkářský Oscar potěšil i starostku Olgu Halákovou. Někteří občané by totiž dali přednost opravě kanalizace na okraji Bečova než investicím v centru městské památkové zóny. „Udělenou cenou získali obyvatelé hrdost na místo, ve kterém žijí,“ uvedla starostka.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - karlovarský kraj

Autor: Vladimír Zedník

 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme