Památky připravují zimní akce, některá lákadla naopak končí

27. 10. 2012

Sokolovsko – I přes zimu zůstane otevřená pro veřejnost většina památek na Sokolovsku. Ato přesto, že během zimních měsíců bývá návštěvnost slabší. To však správce památek neodrazuje, aby pro návštěvníky pořádali vánoční trhy nebo jiné kulturní akce. Živo musí být po celý rok. Toho se snaží držet například sokolovský zámek, kde sídlí muzeum s městskou knihovnou. „Zámek bude mít již tradičně přes zimu otevřeno a kromě stálé expozice bude možné od 18. ledna do 10.března navštívit zajímavou výstavu kabelek a milostných dopisů sběratelky Zuzany Ilinčevové,“ sdělil ředitel sokolovského muzea Michael Rund. Současně zmínil, že s finanční podporou města se má v zimě uskutečnit přednáškový cyklus.
„Konkrétně na 16. ledna je připravená přednáška Petra Rojíka o hornictví u nás a jeho perspektivách. Později, 14.února, se lidé od Rudolfa Tyllera dozvědí, jak železnice otvírá Sokolovsko světu. Na 21. března pak chystáme workshop pro veřejnost s účastí odborníků z tuzemska i ciziny. Tématem je Sokolovsko jinýma očima,“ vyjmenoval Rund.
To ale není všechno, v zámku momentálně pokračují stavební práce na části střechy a v pěti místnostech, kde vznikne Nostitzovská expozice a Galerie Davida Friedmanna.
„Pro příští rok chystáme výměnu dlažby a další stavební úpravy v čítárně městské knihovny. Pokud se nám podaří získat prostředky, chtěli bychom také upravit jednu místnost pro stálé vystavení takzvaného sokolovského pokladu,“ prozradil ředitel. Během celého roku je otevřeno také na hradě v Lokti (na snímku). V zimě bývají největším lákadlem vánoční trhy, které se letos konají 8. a 9. prosince. „Máme pro vás místo, kde můžete přičichnout ke starým českým vánočním zvyklostem, projít řemeslný trh či si poslechnout koledy. Vaše děti se mohou pobavit koláčovým turnajem a projít šermířskou školou a vy je můžete sledovat s pohárem horkého vína, medoviny nebo zabijačkovou klobáskou v ruce,“ lákají s předstihem veřejnost organizátoři vánočních trhů. Kdo bude chtít, může si projít celý hrad a nahlédnout do stále přístupné expozice útrpného práva.
Nejbližší akcí na statku Bernard v Královském Poříčí je příjezd sv. Martina. Ten by měl na nádvoří přicválat 11. listopadu. „Přijďte jako každý rok na tradiční akci, při které nebude chybět lampiónový průvod plný dětí,“ uvedl jednatel statku Bernard Miroslav Makovička. Přístupný je v zimě také hrad Hartenberg v Hřebenech. „Turisté se k nám dostanou buď vlakem, nebo mohou přijet z vrchu do vsi a zbytek cesty dojít pěšky. Průvodce na hradě se jich pak velice rád ujme,“ řekl kastelán Hartenbergu Bedřich Loos.
Dne 1. prosince se v Hřebenech uskuteční oblíbená Mikulášská jízda. Později, 21. prosince, pak lidé mohou na hrad přijít oslavit slunovrat.

Na některá zajímavá místa se však lidé přes zimu nepodívají. Příkladem je Černá věž, kde byla po celou letošní sezónu k vidění výstava Výhledy do minulosti loketského městského opevnění. „Měli jsme patnáct set platících návštěvníků. Jelikož hodně chodí v doprovodu dětí, tak lze s jistotou říci, že do Černé věže zavítalo dva a půl až tři tisíce lidí. Můžeme tedy konstatovat, že úbytek v návštěvnosti jsme nezaznamenali,“ zhodnotil zájem o tuto historickou památku místostarosta Lokte Petr Zahradníček (TOP 09 ). Na státní svátek 28. října budou Muzeum Sokolov a jeho pobočky otevřeny s běžnou pracovní dobou. Tento den je také poslední možnost k návštěvě výstavy Arabela v sokolovském zámku a zároveň letos naposledy otevře své brány štola č. 1 Jáchymov. Podobně je na tom i důlní vláček v Hornickém muzeu Krásno. Usednout do něj a užít si jízdu mohou zájemci už jen o tomto víkendu, pak bude až do jara mimo provoz. „Výstava Arabela se mi moc líbila. Hlavně její šaty. Fantomas byl ale šeredný,“ pověděla školačka Gabriela z Kraslic.

Zdroj: http://sokolovsky.denik.cz/

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme