Otázka Deníku pro politiky: Co uděláte pro nezaměstnané?

18. 10. 2013

Nezaměstnané budeme ještě více motivovat k práci.
Nechceme se smířit se situací, že je možné (po nálezu Ústavního soudu) dlouhodobě dostávat od státu dávky v nezaměstnanosti bez vlastní aktivity, nebo dokonce souběžně s prací načerno. Budeme v politické i odborné diskusi hledat ústavní řešení, jak dávky provázat s povinností pracovat nebo vzdělávat se. Rozvolníme zákoník práce a zjednodušíme možnosti ukončení pracovního poměru. Zaměstnanec si bude moci sám zvolit, jestli chce být v zaměstnaneckém poměru i po výpovědní dobu, nebo raději dostane odstupné.
Zvýší to flexibilitu zaměstnávání a sníží počet uzavřených dohod o provedení práce, dohod o pracovní činnosti a smluv na dobu určitou.
Pro stát to znamená vyšší daňový výnos a zároveň méně administrativy. Zaměstnavatelům ubereme a zjednodušíme povinnou administrativu vůči státu – např. v oblasti evidence pracovní doby nebo ochrany bezpečnosti a zdraví při práci. Co se týče našeho regionu, budeme prosazovat : Nasměrovat do našeho regionu co nejvíce státních a evropských dotací pro rozvoj infrastruktury (zejména dopravní obslužnosti) našeho kraje, které by měly pomoci k možnosti co nejlépe prodávat hlavní dominanty kraje – lázeňství a tím i zvýšení nabídky pracovních míst. Nasměrovat reorganizaci středního školství v kraji v návaznosti na momentální potřeby zaměstnavatelů a pokusit se přivést do kraje státní vysokou školu s kreditem, která by vychovávala vzdělané lidi pro potřeby kraje – opět lázeňství, cestovní ruch.
Roman Maleček, lídr strany pro Karlovarský kraj

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme