O kolonádě se rozhodne při volbách prezidenta

Na referendum ohledně nahrazení stávající Vřídelní kolonády litinovou replikou architektů Fellnera a Helmera je připravená karlovarská radnice. O jeho vypsání usiluje již několik měsíců skupina patriotů. Referendum bude podle primátora Petra Kulhánka stát zhruba 900 tisíc korun.

1. 9. 2017

„Návrh na jeho vypsání zatím dostali petenti zpět, protože po kontrole podpisů bylo zhruba 1200 z nich defektních,“ řekl. Úředníci proto petiční výbor vyzvali, aby odstranili případné vady a doplnili podpisy. „Odbor vnitřních věcí magistrátu města přistoupil k našemu návrhu na konání referenda zodpovědně a opravdu prověřil všechny podpisy. Postupoval podle zákona, a jelikož mnoho z petentů neuvedlo svoji úplnou adresu, jejich hlasy nemohl započítat. Nicméně tři čtvrtiny podpisů je platných a nám zbývá nyní nasbírat 900 podpisů, abychom mohli o referendum zažádat znovu,“ řekl Ota Řezanka, zmocněnec přípravného výboru.

Referendum chtěli patrioti původně stihnout společně s říjnovými volbami do poslanecké sněmovny, to ale s největší pravděpodobností nakonec nevyjde. Sehnat potřebují 10 procent oprávněných voličů. „Termínově to již není možné stihnout s parlamentními volbami, podpisy sice pravděpodobně mít budeme, ale organizačně se to již nestihne. Zažádáme tedy o spojení referenda s prezidentskými volbami, které budou v lednu,“ uvedl Ota Řezanka.

Budova současné Vřídelní kolonády je v havarijním stavu a radnice připravuje druhou etapu rekonstrukce, která začne na podzim. Oprava by měla prodloužit životnost budovy z roku 1975 o patnáct až dvacet let. Zástupci iniciativy ale tvrdí, že obnovení kolonády Fellnera a Helmera vnímají jako nesmírně důležitou věc. „Karlovy Vary musí konečně začít brát vážně svoji historii a uvědomit si, že jsme opravdu součástí světového a kulturního dědictví, ať už v UNESCO jsme, nebo nejsme. Je třeba pečovat o památky a památkovou zónu tak, jako to dělají v jiných turisticky atraktivních městech,“ vylíčil Ota Řezanka. 

zdroj: Mladá fronta DNES, 1.9.2017, Kraj Karlovarský

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme