Návštěva ministra práce a sociálních věcí v Karlových Varech

5. 12. 2011

V rámci své návštěvy pan ministr besedoval se členy TOP 09 regionu Karlovy Vary . V rámci besedy zazněly na ministra Jaromíra Drábka otázky  vztahující se k problematice  systému  pěstounské péče, možnosti vytváření podnikových mateřských školek  a dále otázky související s připravovanou reformou sociálního resortu.


Pan ministr v rámci besedy zdůraznil:“ Reforma sociálního systému by měla být ku prospěchu veřejnosti
Další dotazy si členové připravili přímo ve spolupráci s pracovníky sociálního odboru MMKV . Například Ing. Stanislav Vondráček položil ministru Drábkovi otázku týkající se právního předpisu, podle kterého budou postupovat  pracovníci sociálních odborů od 01.01.2011 . Odpověď ministra poukázala na změny, které  vyjdou dne 06.12.2011 v novelizované sbírce zákonů.


Další otázka ing. Stanislava Vondráčka se týkala instalace nového  programové vybavení na jednotlivých pracovištích zabývající se výplatou sociálních dávek?
Ministr Jaromír Drábek odpověděl : „Od 01.ledna  2012 se budou na jednotlivých úsecích sociální dávky  vyplácet dle starého systému. Ve starém systému budou vypláceny již zavedené dávky. Teprve nové dávky budou vypláceny již podle nového systému a k tomuto datu budou i doručeny nové instalační verze sociálního systému“.


Mgr. Stanislav Kříž ve svém vstupu vysvětlil přítomným, že v současnosti žádný právní předpis přímo nespecifikuje  práva  a povinnosti dětí. Dále podotknul, že sice  děti  mají svá práva a však  nemají své povinnosti.  Zřejmě by dostačujícím řešením mohlo být opatření, ve kterém by děti v určitém věku mohly  být vedeny k nějakému  pracovnímu  návyku, aby tak neztratily kontakt s reálnými návyky a získaly tak nějaký osobní  řád ve svém životě.


Na závěr besedy vysvětlil pan ministr možné reálné  obsazení  jednotlivých úseků sociálních  pracovišť  a případné propouštění nadbytečných zaměstnanců. Na žádném pracovním úseku se dle průzkumu nebude snižovat  stav zaměstnanců  na méně než polovinu. Zpracování agendy  dle agentury totiž  ukázalo velmi zajímavý jev , a to, že obsazení úseků ve větších městech  bývá standardně obsazeno až dvojnásobkem zaměstnanců než v obcích třetí generace. Z tohoto důvodu musíme zabránit neefektivnímu vedení agend úseků úřadu práce. Ve své poslední větě besedy pan ministr nastínil svou představu o fungování souvisejících pracovišť : „Od začátku ledna by mělo být možné podat jakoukoliv dávku na kterémkoliv úseku a její přijetí by měli zajisti  všichni pracovníci úřadu práce“.

Bc. Petra Kadlečková
Krajský manažer TOP 09 Kv  Kraj

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme