Na magistrát chci vrátit selský rozum

převzato z Karlovarského deníku

30. 8. 2010

A hned v úvodu rozhovoru, k němuž si vybral ne svou kancelář, ale oválný salonek ředitelství společnosti Imperial, bylo jasné, že TOP 09 dobře věděla, koho a proč postavila do čela své kandidátky.

„Program TOP 09 je šitý na mě i na další lidi, kterým není jedno, co se nyní v komunální karlovarské politice děje. Je v něm vše, co mi v nabídce ostatních politických stran chybělo, a obklopila se politiky, kterých si vážím. O tom, že vstoupím do politiky, jsem uvažoval přibližně rok. A pak jsem si řekl, že kdy jindy než teď. Do strany TOP 09 jsem vstoupil ještě před parlamentními volbami, tedy v době, kdy ještě zdaleka nebylo jasné, jak strana v těchto volbách uspěje,“ vysvětlil Michal Toufar. Současný osmatřicetiletý finanční ředitel společnosti Imperial není suchým patronem a typickým kravaťákem v obleku, jehož modlou jsou jenom čísla, stohy faktur a ekonomické poučky. Rád cestuje, navštívil Nový Zéland, Thajsko, Nepál, ale i Kavkaz a také sportuje. Vyzkoušel si soukromé podnikání i práci u zahraniční firmy.

Tento rodilý Karlovarák, který s manželkou a dvěma dětmi bydlí v činžovním domě v Tuhnicích, vyjádřil své polické ambice jednoznačně.

„Na magistrát chci přivést selský rozum. A když to bude fungovat, budu naprosto spokojen,“ říká s úsměvem. Dá si další lok minerálky a na dotaz, zda umí přiznat chybu, jenom zdvihne obočí. „To bych nemohl fungovat u žádné společnosti. Chyby se dělají, jsme přece lidi. Je to nepříjemné, stávat by se to nemělo, ale chybami se člověk učí,“ dodává. Stejně tak pevně zodpovídá další otázku. „Zda mě nesemele politika?

Jsem přesvědčen, že ne. Nejsem už nejmladší, mám rodinu, děti amé hodnoty jsou pevně stanoveny a dané,“ vysvětluje.

K volebnímu programu TOP 09 se vyjadřuje úsporně, o každém dotazu nejprve přemýšlí. O současném karlovarském politickém dění si nedělá iluze. „Tak například lázeňství. Jde o jeden z nejdůležitějších produktů, vždyť z lázeňství město a velká část jeho obyvatel žije a v budoucnu žít bude. Přesto město nedělá vše, co by mohlo, spolupráce by měla být daleko těsnější. Komunikace s lázeňskými subjekty vázne, město výhrady buď vyslechne, nebo je vůbec neposlouchá,“ říká a hned přidává příklad. „Když jsem zde měl přátele na filmovém festivalu, nechápali, jak je možné, že při tak prestižní akci jsou lázně z poloviny rozkopané. Já nejsem proti opravě lázeňského centra, ale nelíbí se mi špatná organizace. Možná jsem naivní, ale když něco platím, pak si diktuji podmínky. A investorem je zde město. Prostě tato rekonstrukce byla špatně načasovaná,“ doplňuje. Právě TOP 09 připravuje besedu s odborníky kolem lázeňského zákona, jehož poslední novela je již přežitkem.

„Odborníky máme a budeme se snažit o jeho novelizaci,“ dodává Michal Toufar.

Podle něj ale není ve městě jenom lázeňství. „Jsou zde i jiné problémy, i když ucelená marketingová koncepce na podporu cestovního ruchu a lázeňství jako rozhodujícího odvětví v Karlových Varech je jednou z priorit TOP 09,“ vrací mi smeč.

Michal Toufar má přesný názor i na stavby ve městě. „Karlovarská architektura je pořád šlehačkový dort, ale tak od Laurela a Hardyho,“ zažertoval a znovu zvážněl a zamyslel se nad kvalitou života místních obyvatel. „Chování radnice je leckdy nesmyslné. Proč lidem odmítá vysvětlit, co kde bude stavět a předcházet tak konfliktům. Proč lidem tajit informace, na magistrát bychom chtěli vrátit transparentnost, to ostatně je v našem programu. A pak také rozbít koalici ODS a ČSSD v současné podobě a změnit současný styl radnice. Proč? Protože jedině tak splníme první dva cíle,“ zdůrazňuje a ukazováčkem míří přímo na mě.

Když zabrousíme na ekonomiku, pak Michal Toufar jakoby neznal bratra. Podle něj je nutné pozdvihnout okrajové části města, protože, jak tvrdí, Karlovy Vary by bez Karlovaráků nebyly, a naopak. „Až se seznámíme s rozpočtem města, v ten moment stanovíme priority, těch věcí, které bude třeba řešit, jsou mraky. Z mého pohledu je město jako firma, která má příjmy a výdaje. Aparát musí zeštíhlet a uvolnění radní? No to vůbec. Magistrát má sloužit občanům a ne být krmítkem politiků! Konsolidaci veřejných prostředků má TOP 09 i na celostátní úrovni.

Obsazování postů ve společnostech města musí být na základě odbornosti, nikoliv politické příslušnosti. Jejich hospodaření je nyní hra na schovávanou. To musí skončit,“ říká.

Z klidu Michala Toufara nevyvede nic. Ani několik dotazů sekretářky, ani návštěva, která ho čeká. Na dotaz, s kým by TOP 09 uzavřela po volbách koalici, odpovídá jednoznačně. „Ideální by bylo spojit se se dvěma až třemi subjekty. Jenom tak neztratíme sebereflexi. Čím víc hlav, tím více ví,“ říká ředitel, který si podle všeho ke vší práci přibral i funkci politika s jasnou vizí. „Jsem Karlovarák. A chci změnit to, co mě štve. Bez politiky to nepůjde. Nenabízíme lidem nic, co by se nedalo splnit,“ říká pevně, když se loučím. Mohl to říct třemi dalšími jazyky. I ty ovládá. Ani se nezmínil.

 

Autor:

Ivana Kalinová

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme