Města i obce v regionu zbrojí proti velké vodě

13. 9. 2013

KARLOVARSKÝ KRAJ - Téměř každý rok mají města v celém kraji problémy s velkou vodou. Většina z nich se tomu snaží zabránit, ale v cestě jim stojí hlavně finanční prostředky. S pomocí přišel i Krajský úřad Karlovarského kraje, který by chtěl některým radnicím na protipovodňovou ochranu přispět.

"Na zastupitelstvu budeme tuto podporu řešit a uvidíme, jaké finanční prostředky uvolníme. Bohužel už nyní víme, že peněz by byla potřeba více, než budeme mít k dispozici," uvedl hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný s tím, že by se na protipovodňová opatření měl uvolnit zhruba milion korun.

S vodou bojují každý rok například v Novém Sedle, jehož vedení zažádalo o příspěvek přibližně 150 tisíc korun. "Použili bychom to na zpracování kompletního povodňového plánu. Problémy máme hlavně při přívalových deštích, kdy jsou některé místní domy pod vodou. A to se opakuje téměř každý rok. Proto to chceme vyřešit co nejdříve," uvedl starosta Nového Sedla Martin Loukota.

Nedávna velká voda zasáhla hlavně Kraslice, kde také připravují řadu opatření. "Se zastupiteli řešíme mobilní protipovodňový val, který by v případě nutnosti chránil například centrum města," uvedl starosta Kraslic Zdeněk Brantl.

V červnu měli s velkou vodou problémy také ve Velichově na Karlovarsku. "U nás se Ohře rozlévá na obou březích a většinou to zaplaví přilehlé zahrádky. Požádali jsme o příspěvek na bezdrátový rozhlas, díky kterému bychom mohli zajistit hlášení odkudkoliv přes mobilní telefon. Když to bude opravdu vážné, tak do systému mohou vstoupit i hasiči a vyslat varovnou hlášku," uvedla starostka Velichova Markéta Moravcová.

Problém s velkou vodou vyřešili v Královském Poříčí, kde loni dokončili protipovodňovou hráz. "Kdybychom ji neměli, tak jsme měli v červnu na silnici několik centimetrů vody. Určitě by to ohrozilo řadu domů v Královském Poříčí. Nás se tato investice jednoznačně vyplatila," uvedl starosta Královského Poříčí Michal Skýba.

 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme