Loket se obává, že bez střední školy se stane městem duchů

26. 8. 2013

Loket - Obavu o budoucnost Střední průmyslové školy v Lokti na Sokolovsku mají zdejší radní. Nová úprava koncepce ke stabilizaci školství v Karlovarském kraji totiž počítá s jejím sloučením se sokolovskou ISŠTE. Sem by z Lokte přešli žáci i pedagogický sbor.

O rušení průmyslovky ale Loketští nechtějí ani slyšet a zamýšlené kroky razantně odmítají. Pokud by k tomu však přece jenom došlo, obávají se, že to bude mít značný negativní vliv na dění ve městě. „Pokud by se tady průmyslovka zrušila, tak by to byla opravdu katastrofa. Život na náměstí tím zcela upadne. A nepříznivě se to dotkne i živnostníků, kteří mají v centru města své obchůdky," prohlásil místostarosta Lokte Rudolf Flaška.

„Já to řeknu zcela otevřeně, díky průmyslovce není v zimě Loket město duchů. Díky studentům není náměstí prázdné, má svoji atmosféru a centrum jimi vyloženě žije. Kraj přece nemůže mít zájem na tom, podporovat pouze Karlovy Vary a Sokolov. Primárně by měl pomáhat i slabším regionům a menším městům," konstatoval starosta Lokte Zdeněk Bednář.

Další radní, Petr Zahradníček, si naopak klade otázku, jak bude v budoucnu zajištěno vydávání obědů pro děti ze základní školy. „V budově internátu je jídelna, která zajišťuje stravování nejen průmyslovce, ale také naší základní škole. Na to nikdo nemyslí," zdvihl varovně prst Zahradníček.

Průmyslové škole náleží ještě další dvě budovy. „Ta, co přímo sousedí s naší radnicí, patří městu. My jsme ji svého času dali kraji za korunu právě proto, aby zde byla tato škola zachována. Pokud by tedy průmyslovka v Lokti skončila, tak budova samozřejmě opět přechází za korunu z kraje na město," připomněl Zahradníček.

„Jestliže by mělo skutečně ke zrušení školy dojít, tak bychom se pak snažili i soudně domoci třeba zpětného proplacení nájmu. My jsme ji přece kraji nedávali za korunu, aby ji teď zavírali," zdůraznil radní.

Podle náměstka hejtmana Karlovarského kraje Václava Sloupa ztratila loketská škola kdysi prestižní charakter průmyslové školy, neboť nevyučuje žádný obor z oblasti průmyslu, ale nabízí a vyučuje obory stavební, technické zařízení budov, informační technologie a informatika v ekonomice.

„Tyto obory nabízí ISŠTE Sokolov, Střední odborná škola stavební v Karlových Varech a IT obory další čtyři školy zřizované krajem. Loketskou školu navštěvují čtyři žáci z Lokte, ostatní jsou ´studující turisté´, neboť z Karlových Varů dojíždí 28 žáků, ze Sokolova 61 žáků či z Chodova 24 žáků," sdělil náměstek. Ten dále uvedl, že dokument ke stabilizaci středního školství v kraji je pracovním materiálem.

„Po dopracování bude zřejmě v listopadu 2013 projednán Radou Karlovarského kraje, a bude-li schválen, bude předložen v prosinci 2013 k projednání a schválení krajskému zastupitelstvu. Bude-li zastupiteli schválen, dojde k jeho realizaci k 30. červnu 2014," nastínil další postup Sloup.

Loket natolik o zachování středního školství ve svém městě stojí, že je ochotný za určitých podmínek si průmyslovku převzít pod sebe. „To je ale opravdu jen krajní řešení. Prvotně by se kraj měl postarat o to, aby tady škola dále normálně fungovala," doplnil Zahradníček.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme