Kulhánek: Jsem proti jakékoliv účasti KSČM ve vedení Karlovarského kraje

14. 9. 2016

Otázky Deníku pro lídra kandidátky Petra Kulhánka (STAN s podporou KOA, KDU-ČSL a TOP09)

  1. Měl by kraj dotovat dopravu vybraným skupinám obyvatel, například seniorům či dětem? 
  2. Má kraj navyšovat dotace do regionální železniční dopravy? 
  3. Měl by kraj i nadále, a jakým způsobem, dotovat provoz svých nemocnic? 
  4. Má kraj podporovat příliv nových obyvatel tím, že bude přispívat obcím na stavbu nájemních bytů? 
  5. Souhlasíte s tím, aby kraj nadále usiloval o bezplatnou dálnici D6 na svém území? Tedy bez nutnosti používat dálniční známky v případě obyvatel kraje? 
  6. Je pro kraj investice do dopravní sítě (především silnic 2. a 3. třídy a mostů), případně jiná investice natolik důležitá, aby se kvůli tomu zadlužil? 
  7. Má kraj prosazovat vznik nízkoemisních zón omezujících dopravu v centru největších měst? 
  8. Souhlasíte s tím, aby se na vedení kraje podílela komunistická strana? 

Odpovědi:

  1. „Ano, měl by zvýhodnit tyto skupiny úlevou, tím však neříkám, že by měla být doprava pro tyto skupiny zcela zdarma. To by znamenalo pro krajský rozpočet neúměrnou zátěž."
  2. „Kraj má zajistit dostatečnou dopravní obslužnost regionu, tedy včetně podpory regionální železniční dopravy. Nemyslím, že dotace mají být navyšovány, spíše je důležité podporu držet na takové úrovni, aby nedošlo k redukci regionálních spojů."
  3. „Kraj je do značné míry rukojmím národní legislativy. Při stávající úhradové vyhlášce kraj musí pro zachování dostupnosti a kvality lékařské péče finančně nemocnice podporovat. Zejména unikátní oddělení, která jsou ztrátová, ale jsou nezbytná pro zachování kompletního rozsahu zdravotní péče."
  4. „Tvorba grantového programu na podporu výstavby bytů za jasně stanovených podmínek může pomoci obcím při motivování obyvatel se v takových obcích usadit."
  5. „Kraj má usilovat o bezplatné užívání úseků dálnice, které slouží jako obchvaty měst, tedy úseky, které jsou součástí městské dopravní infrastruktury. Nově stavěné a dokončované úseky D6 v budoucnu by měly být zpoplatněny až v okamžiku propojení do jednoho funkčního celku."
  6. „Investice do rozvoje regionu je možné s rozumným přístupem, s eliminací rizika neúměrného dluhového zatížení realizovat z úvěru. Stejně tak jsou opodstatněné úvěry na investice do projektů dotačních, které se po dokončení proplácí z dotačních titulů zpět kraji."
  7. „Je na posouzení každého z případů, zda vytvoření nízkoemisních zón bude za současně platné legislativy přínosem. V Karlových Varech jsme nízkoemisní zónu zvažovali, ale v souvislosti s řadou možných výjimek jsme došli k závěru, že by takové opatření bylo neúčinné."
  8. „Nesouhlasím a jsem proti jakékoliv účasti KSČM ve vedení Karlovarského kraje."

zdroj: 14.9.2016  Chebský deník  str. 02  Region/Ptáme se lídrů krajských voleb 7.-8. října

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme