Korespondence s panem eurokomisařem Štefanem Fülem

Dopis poslance Rudolfa Chlada

4. 9. 2010

V roce 2011- 12 bude dokončena dálnice K.Vary - Cheb do Německa. Tato dálnice vede téměř třetinou po vysokých mostech. Při vážných dopravních nehodách se záchrana osob bez pomoci letecké záchranky z vysokých mostů dá jen těžce zvládnout a pomoc jinou formou by přicházela pozdě.
Leteckou ZS provozuje armáda ČR a každoročně uvažuje o jejím přemístění do Prahy - Kbel, a pak by tato služba pro Karlovarsko byla téměř nepoužitelná z hlediska dlouhé doletové doby. Z těchto všech výše uvedených důvodů jsem jako bývalý náčelník Horské služby nakontaktoval leteckou záchranku ze sousedního Saska- Cvikov, kde je doletový čas pro náš region mezi 12 – 20 ti minutami. Vedení letecké ZS Saska souhlasilo, my jsme poskytli seznam přistávacích ploch souřadnicemi GPS na našem území s tím, že zkušební ostré záchranné lety budou provádět prozatím záchranu německých návštěvníků, abychom nenarazili na problém plateb a pojišťoven. Tím větší bylo překvapení, když nám i kolegům ze Saska sdělilo Ministerstvo vnitra Sasko zákaz přistávání německé LZS na českém území.
Že by Schengen zrušil pozemní hranice a postavil novou, vzdušnou? Myslím, že je tato situace takto nesmyslně nastavena jen na hranicích našeho regionu a prosím tímto o pomoc při jednáních, která by tuto nesmyslnou hranici pomohla odstranit, vždyť jde o záchranu lidských životů občanů v Evropské unii.

Zdravím do Bruselu

Rudolf Chlad
Poslanec PSPČR a člen výboru pro obranu a bezpečnost

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme