Kodex zastupitele podepsalo pouhých osm lidí

24. 9. 2014

Pouhých osm lidí z osmatřiceti se od loňského května podepsalo pod Etický kodex Zastupitelstva města Karlovy Vary. Řada členů zastupitelstva už od samého počátku poukazovala na to, že je dokument bezzubý a nicneříkající.

Za zbytečný až úsměvný, nezávazný, tedy s nulovou vymahatelností tak například v době, kdy jej mělo zastupitelstvo vzít na vědomí, kodex označili Martin Zeman s Richardem Ullischem. Ačkoliv byl Martin Zeman od počátku kritikem kodexu, byl prvním, kdo jej podepsal. „Aby mě někdo v budoucnu nemohl popotahovat za to, že jsem to neudělal,“ vysvětlil tehdy zastupitel.

Vedle Zemana se pod kodex podepsali ještě Vlastimil Lepík, Petr Kulhánek, Zdeněk Slába, Pavel Žemlička, Roman Maleček, Libor Šembera a Radek Novotný, předseda komise pro transparentní samosprávu, jejíž členové kodex připravili.

„Byl součástí programového prohlášení současné rady města,“ konstatoval Novotný. S týmem členů komise na znění dokumentu pracoval dva roky. „Předložili jsme celkem tři varianty. Ta poslední akceptovala všechny připomínky, které jsme obdrželi. Je nejměkčí, tak aby byla přijatelná pro co možná největší počet zastupitelů,“ popsal Novotný ve stručnosti vznik kodexu.

Dobu, kterou na vypracování znění dokumentu strávil, nepovažuje za zbytečnou. „Žádnou práci nepovažuji za zbytečnou. Jen nepochopím, proč si koalice dala tento bod do programového prohlášení, když ani nedokázala prosadit, aby jej vzali zastupitelé na vědomí,“ posteskl si Novotný.

„Od začátku jsem říkal, že je to na rozhodnutí každého zastupitele. Já jsem se ke kodexu přihlásil, a tím to pro mě skončilo. Rozhodnutí třiceti zastupitelů kodex nepodepsat jim nemám za zlé. Je to rozhodnutí každého z nich,“ řekl ke kodexu primátor Petr Kulhánek. 

FAKTA Z kodexu: Zastupitel oznámí, zda je členem orgánu právnické osoby zřízené za účelem podnikání, popř. majitelem, společníkem nebo akcionářem takového subjektu, s uvedením názvu obchodní firmy, IČ a názvu funkce, kterou zastává.

zdroj: Regionální mutace| Mladá fronta DNES - karlovarský kraj

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme