Karlovy Vary se staly zakládajícím členem CIVINET

27. 8. 2014

K čemu městu je takové členství a kolik to bude stát

Organizace CIVINET Česká a Slovenská republika sdružuje města, která mají zájem o výměnu informací v oblasti udržitelné městské mobility a které o takové změny v dopravě usilují. První rok je členství pro zakládající členy zdarma, další roky by měla být výše příspěvku mezi 10 až 30 tisíci korunami dle velikosti města.

Udržitelná městská mobilita - co to je

Nejdříve je třeba říct, jakým směrem se městská mobilita (zjednodušeně doprava) ubírá dnes. Počet lidí jezdících autem do zaměstnání, za nákupy, kulturou, ap. roste. To vyvolává potřebu dalších a dalších parkovacích míst. Je snaha stavět nové parkovací domy. Čím více ale bude parkovacích míst, tím více aut bude do města najíždět. Ulicemi se budou líně pohybovat proudy aut k volným parkovacím místům, až se zcela zastaví a doprava zkolabuje. Město se bude dusit motorovými zplodinami. 

Tento vývoj je možné změnit. Je třeba nabídnout lidem jiné formy přepravy - prostředky  hromadné dopravy, jízdní kola a chůzi. Resp. musí to pro ně být natolik výhodné, že nechají auto doma sami od sebe. Autobusová doprava musí být laciná a s malými intervaly.  Kdo přijede autem z větší dálky, zaparkuje na parkovištích na okraji města, odkud ho v dostatečných intervalech odvezou autobusy MHD do centra nebo si zapůjčí bicykl, případně elektrokolo a po klidných ulicích tam dojede bezpečně stejně rychle, jako by tam dojel autem. Změní se tím i atmosféra veřejného prostoru. Bude příjemná, klidná, bez exhalací a hluku aut, s množstvím parků a zeleně. V takovém městě bude příjemné žít. To je udržitelná městská mobilita.

Z dnešního pohledu trochu sci-fi

Ale ne tak úplně. Velkých změn v dopravě dosáhla již řada evropských měst a právě jejich zkušenosti budeme mít možnost jako členové CIVINET získávat a používat je pro naše řešení. Musíme ale usilovat o to, abychom se tím směrem alespoň pomalu posunovali. Žádné dnešní rozhodnutí by nemělo omezovat budoucí generace. To je základní myšlenka udržitelné městské mobility.

Libor Šembera, místopředseda regionální a místní organizace TOP 09 Karlovy Vary
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme