Karlovy Vary chtějí omezit cizojazyčné reklamy ve městě

2. 5. 2011

Karlovy Vary a poslanec parlamentu Rudolf Chlad (TOP 09) vytvořili iniciativu, která má omezit současné používání cizojazyčných textů a reklam. Dosáhnout toho chtějí legislativními změnami, které přesně stanoví podmínky pro zveřejňování cizojazyčných nabídek zboží, nabídek služeb a reklam v cizím jazyce na území České republiky. ČTK o tom informoval asistent poslance Jaroslav Balcar.


Navrhovaná novelizace zákonů se týká neupravené problematiky zveřejňování cizojazyčného textu. Chlad s primátorem Karlových Varů Petrem Kulhánkem (KOA) projednávají společně připravovanou novelu zákona na ochranu spotřebitele a zákona o regulaci reklamy.

Návštěvníci lázní si na nápisy stěžují

"Množství cizojazyčných nápisů a textů na veřejných prostranstvích města je obecně vnímáno jako diskriminační a je neustálé terčem kritiky nejen ze strany občanů města, ale i návštěvníků a lázeňských hostů," poznamenal Kulhánek.

Účelem návrhu není podle Chlada diskriminace žádného jazyka, ale narovnání podmínek při umisťování nápisů a reklam v cizím jazyce ČR. V podobné situaci jsou například i Praha a Brno. Tato problematika se pak může týkat i dalších měst především z příhraničních oblastí, konstatoval Chlad.

Záměr už projednal se sdružení měst a obcí, asociací krajů i zmocněnkyní pro lidská práva. Uvedl, že v podstatných věcech v chystaném návrhu došlo ke shodě a drobné připomínky budou doplněny.

Nerespektují fakt, že podnikají v ČR

Zejména zahraniční podnikatelé v současné době naprosto legálně zveřejňují nabídky zboží a služeb a reklamy na území ČR pouze v cizím jazyce, aniž by byla stanovena zákonná povinnost použít v tomto případě i český jazyk, uvedl Chlad. Není respektován fakt, že podnikají na území České republiky, podotkl.

"Typickým příkladem jsou Karlovy Vary, kde podniká řada zahraničních subjektů a město nemá možnost jim nařídit, aby vedle zveřejněného cizojazyčného textu umístili i text český," dodal.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme