Jezdit po R6 za tři sta ročně? Kraj pošle návrh poslancům

21. 8. 2012

Návrh změny silničního zákona včera schválila krajská vláda. Zákonodárnou iniciativu chce poslat na podzim do poslanecké sněmovny. Jestli uspěje, není jasné. Teď stojí roční dálniční kupon v Česku 1500 korun a legislativa zatím místní pásmové slevy nedovoluje.
„Zdejší dálnice je oddělena od zbytku sítě a na takové úseky je třeba pohlížet jinak. Měly by stát 300 korun za rok,“ řekl náměstek hejtmana pro dopravu Petr Navrátil. Návrh ještě dostanou na stůl v září krajští zastupitelé. „Pokud změnu schválí, ponesu ji do parlamentu,“ nastínil další postup hejtman Josef Novotný, který zároveň působí jako poslanec.
Zlevnění kuponu by snad vyřešilo potíže, které od dubna letošního roku nastaly se zpoplatněním R6 napříč krajem. Spousta řidičů pendlujících jen v regionu považuje dnešní dálniční známku za příliš drahou. A R6 raději objíždí po okreskách a skrz přilehlá města a obce. Hustá doprava obtěžuje obyvatele u silnic, zatímco na nové dálnici je provoz minimální.
Změna zákona, s níž přichází krajská vláda, vypadá na první pohled krkolomně. Sleva by se týkala všech dálnic v republice, které jsou od ostatní dálniční sítě „vzdáleny o více než polovinu své délky.“ Z Karlových Varů je to na čtyřproudovku R6 do Nového Strašecí 86 kilometrů a do Boru na plzeňskou D5 pak 52 kilometrů.
Starostové deseti měst a obcí, které kvůli objíždění R6 trpí, se k iniciativě kraje tváří skepticky. A pokračují ve sbírání podpisů pod petici za úplné zrušení poplatku. „A co když se každý rok postaví nový kus silnice? To se bude vždy přepočítávat, jestli to kilometrově vychází?“ podivil se návrhu kraje místostarosta Lokte Petr Zahradníček.
Koncem tohoto týdne chce vedení Lokte zjistit, kolik lidí už šířené archy podepsalo. „Jde to velmi dobře,“ odhaduje Zahradníček. Koncem září by starostové rádi napočítali 10 tisíc podpisů, aby mohli s výsledkem protestní akce začít tlačit na ministerstvo dopravy.
To se ale netváří nadšeně ani na zákonodárnou iniciativu kraje, natož aby se placení za R6 v Karlovarském kraji zcela zrušilo. „Návrh kraje posoudíme, až ho oficiálně obdržíme. Je jasné, že s novým druhem dálničních známek by se výroba kuponů prodražila. A pochybuji, že by kraje chtěly tyto náklady hradit ze svého,“ řekl včera mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák.

Zdroj: MF Dnes

Bc.Petra Kadlečková

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme