Grulich: Chci zachovat příspěvek za monitoring úložiště radioaktivního odpadu

Správa úložišť radioaktivního odpadu se chystá na uzavření bývalého dolu a nynějšího úložiště Bratrství u Jáchymova. Úložiště je téměř plné. Jáchymovským to příliš nevyhovuje. Díky existenci úložiště odpadu dostávalo město finanční kompenzace, o které nejspíše přijde. Radnice však tvrdí, že i po uzavření bude úložitě město omezovat například kvůli stavební uzávěře. Proto žádá změnu zákona, díky které by přicházely peníze i nadále.

3. 4. 2018

Jáchymovská radnice chce usilovat o změnu atomového zákona. To je podle mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Šárky Filipové podmínka pro to, aby stát vůbec mohl uvažovat o vyplácení kompenzací městu i po uzavření úložiště radioaktivního odpadu.

To je v jedné ze štol bývalého dolu Bratrství od 70. let minulého století. Přivážejí se sem zářiče přírodního původu používané především v lékařských přístrojích. Používají je i v přímo v jáchymovských lázních. „Jedná se o soli rádia, které jsou zatavené do malého hranolku pryskyřice. Používají se k léčbě nenádorových zánětlivých postižení, jedná se o lokální ozáření,“ popsal vedoucí lékař a primář jáchymovského Radium Palace Jindřich Maršík.

Úložiště zřejmě jeho správci nadobro uzavřou v roce 2020. „Kapacita úložiště je téměř naplněna,“ zdůvodnila mluvčí SÚRAO Lucie Steinerová. Jáchymovští se domnívají, že by měli kompenzace související s jeho existencí dostávat i poté, byť s tím zákon nepočítá. Jde o čtyři miliony ročně.

Nadále zůstane například stavební uzávěra, kterou považuje Jáchymov – známý dnes nejenom jako lázeňské město, ale také jako středisko zimních sportů – za zásadní překážku svého budoucího rozvoje.

„Já bych byl rád, aby tento příspěvek městu zůstal zachován po dobu monitoringu toho úložiště,“ odkázal jáchymovský starosta Bronislav Grulich na nadcházející období, kdy bude úložiště sice uzavřené, ale odborníci budou stále kontrolovat vzorky důlní i povrchové vody. Mělo by tomu tak být ještě dvacet až třicet let.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme