Domům v Loučkách praskají zdi. Pomůže oprava silnice?

23. 1. 2014

Praskající zdi domů, zamořený vzduch a neustálý hluk. Alespoň od jednoho z těchto problémů by mohla občanům Louček a Jalového Dvora ulevit plánovaná rekonstrukce zdejší silnice. Tu totiž po zpoplatnění silnice R6 začali zhusta využívat řidiči, kterým se za dálniční známku platit nechtělo. Jak ale město i občané opakovaně upozorňovali, silnice není na takový nápor stavěná a domům v jejím blízkosti reálně hrozilo poškození. Hustotu dopravy se zmírnit nepodařilo, město Nové Sedlo se tak ve spolupráci s krajskou správou a údržbou silnic rozhodlo pro rekonstrukci komunikace.

„Po zpoplatnění silnice R6 jsme obecně zaznamenali výrazné zvýšení provozu, nevyjímaje i velká, nákladní auta. Silnice z Louček do Jalového Dvora bohužel zvýšenou frekvenci projíždějících aut nese nejhůře, není na takovou zátěž stavěná," vysvětluje starosta Nového Sedla Martin Loukota. Spolu se starosty okolních obcí se původně snažili o zrušení poplatku na R6, ovšem neuspěli. „Situace se tak postupně stala neúnosnou, množí se stížnosti od občanů. Nejde jen o hluk či znečištění ovzduší, domům v okolí silnice dokonce v důsledku nadměrné zátěže komunikace praskají obvodové zdi," tvrdí Loukota. Jediným řešením se tedy ukázala být rekonstrukce silnice.

„Situaci jsme dokonce opakovaně projednávali s náměstkem hejtmana pro dopravu Petrem Navrátilem. Následně jsme se rozhodli pro rekonstrukci silnice. Zpracovali jsme žádost do Regionálního operačního programu Severozápad, aktuálně je podaná a čekáme na vyřízení. Odhadované náklady by se měly pohybovat kolem deseti milionů korun," prozradil Loukota. Rekonstrukci město dojednávalo s krajskou správou a údržbou silnic, která spravuje druhou část komunikace. „Za naši stranu můžeme říct, že jsme ve shodě s městem Nové Sedlo podali žádost do ROP Severozápad. Náklady odhadujeme na dvanáct a půl milionu korun," uvedl ředitel Krajské správy a údržby silnic Karlovarského kraje Zdeněk Pavlas. Výsledek žádostí by měl být znám v dubnu. „Pokud nám dotace na jaře přidělí, rekonstrukce by mohla být dokončena už v průběhu roku 2014, nejpozději začátkem roku 2015," uzavřel Pavlas.

Štítky
Osobnosti: Martin Loukota
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme