Otys: Změňme ekonomiku montoven na ekonomiku nápadů

přepis projevu z Vize 2030 v Karlových Varech

17. 4. 2017

Úvodem mi dovolte říct, že jsem dnes náhradníkem europoslance pana Luďka Niedermayera, který plní své povinnosti ve Štrasburku. Zároveň je Luděk naším kandidátem na ministra financí ve vládě, která vznikne po podzimních volbách. Pokusím se tedy přetlumočit tři pilíře, na kterým by měla stát naše silná, prosperující ekonomika.

Zaprvé je potřeba změnit strukturu ekonomiky z ekonomiky levných montoven na ekonomiku nápadů. To, že jsme na úrovni zhruba 40% německých platů není způsobeno tím, že bychom byli horší, hloupější nebo méně schopní. Je to způsobeno tím, že máme malou přidanou hodnotu naší práce, protože často jsme pouze v pozici subdodávky a ty největší marže mají koncoví výrobci nebo prodejci v zahraničí. Cestou, jak tento trend můžeme změnit je právě změna struktury naší ekonomiky, kdy přes masivní investice do vědy, výzkumu, inovací a podpory malých a středních firem vzroste přidaná hodnota naší práce. Stačí se podívat do nedávné historie, kdy většina z největších světových firem vznikala v garáži na základě inovativní myšlenky nebo nápadu. Logicky se tato změna dotkne více politik jako například vzdělávání, sociální politiky apod. Je to ovšem jediná cesta jak se můžeme reálně přiblížit za 13, 15 let německým platům.

Druhým pilířem je rozpočtová odpovědnost. Nemám tím na mysli umanutost nějakého účetního, který musí mít za každou cenu vyrovnaný rozpočet, aby dostal mezinárodní cenu. Myslím tím rozpočtovou odpovědnost jakožto nástroj pro vybudování odolné společnosti. Díky odolnosti budeme vnitřní jistotu, že když přijde krize, tak ji zvládneme bez újmy. Stačí se podívat do historie, do Písma svatého, kde je popsán příběh o sedmi tučných a o sedmi hubených letech, kdy faraon díky radám Josefa dělal v tučných letech zásoby, aby jeho lid v hubených letech netrpěl. A to je rozpočtová zodpovědnost, kterou se musíme řídit pokud chceme být silnou a odolnou společností.

Třetím pilířem nebo nohou pokud chcete jsou odvody z lidské práce. Pro prosperující a odolnou společnost je nezbytné uvolnit pracovité střední třídě ruce tak, aby se mohla věnovat práci a ne administrativě pro armádu státních úředníků, kteří nevytvářejí žádnou hodnotu kromě kontroly samotné. Samozřejmostí je zjednodušení byrokracie, znovuzavedení JIM, JKM, která zrušila vláda ještě před jeho účinností. Je potřeba uvolnit ruce pracujícím a snížit odvody, tak abychom si všichni nosili domů větší výplaty a nejen někteří.

Pokud chceme být bohatou a odolnou společností, tak je nezbytné aby bohatý a odolný byl především jedinec, protože budeme-li mít holé zadky všichni, tak logicky bude mít jeden velký holý zadek celá naše společnost. Toliko k bodům, které by řekl náš Luděk Niedermayer.

Lukáš Otys
člen předsednictva TOP 09
předseda TOP 09 Karlovarského kraje

Štítky
Osobnosti: Lukáš Otys
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme