Otys: Vrátíme městu čistotu, vrátíme městu hrdost!

17. 9. 2018

Čistota půl zdraví, chtělo by se říct. Bohužel to neplatí o našich Karlových Varech. Pyšníme se bohatou historií, kterou jezdí obdivovat lidé z celého světa. Bohužel na ně čeká vizitka špinavého centra, kdy ulice T.G.M. je pošpiněna žvýkačkami od neukázněných návštěvníků nebo není výjimkou, kdy do koše někdo hodí plechovky s použitým fritovacím olejem. V tomto případě je v plánu naštěstí čištění. Do budoucna je ovšem nutné ať osvětou neukázněných nebo i pokutováním předejít současnému stavu.

Cestou od Thermálu lázeňskými promenádami není situace lepší, ale naopak horší. Odpadkové koše přetékají odpadky nebo jsou tak špinavé, že vhodit do nich ubrousek od karlovarské oplatky lze jen z uctivé vzdálenosti. Mimo centrum je situace obdobná. Řešení je jednoduché.

  1. Zanalyzovat stav, rozmístění a množství odpadkových košů a popelnic po celém městě a stezkách na naše vyhlídky v lázeňských lesích. Upravit systém svozu odpadu tak, aby odpovídal potřebám města na čistotu veřejného prostoru a zaúkolovat firmu, která má tyto služby na starost. Rozhodně se nepouštět do zakládání nové společnosti. Jen na založení takové firmy bude potřeba víc peněz než na stoletý plat úředníka, který bude kontrolovat práci úklidové firmy.
  2. Nákup nových, nejlépe inteligentních odpadkových košů, které sami dají signál, když se blíží naplnění. Jen pozor s výběrem vhodných nádob. V současnosti jsou umístěny inteligentní koše na konci Mlýnské kolonády. Ovšem způsob, kterým se obsluhují je nešťastný, protože než vhodíte odpadek, tak koš musíte otevřít, což znamená sáhnout na madlo, které logicky bude živnou půdu pro kdejaké bakterie a viry. Ale existují i mnohem hygieničtější verze.
  3. Najmout „metaře“, kteří každé ráno zametou ať odpadky, tak třeba odpadlé listí z rostlin, které lemují kolonádu.
  4. Zajistit pravidelné sprchování pěších zón a přilehlých komunikací v hlavních ulicích. Alespoň dvakrát týdně v letních měsících, aby se snížila prašnost.

Když to jde jinde ve světě nebo centru Prahy, tak proč ne u nás? Jde to! Nechci se stydět za špinavé centrum, ale být hrdý na krásné centrum!

Vrátíme městu čistotu, vrátíme městu hrdost!

 

Lukáš Otys
předsedaTOP 09 Karlovarského kraje

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme