28. 3. 2012

Dne 22. března 2012 se v Sokolově konalo další pravidelné setkání členů a příznivců sokolovské komunální politiky Radnice středu a TOP 09 v Sokolově.

Neformální posezení se koná pravidelně, vždy týden před zasedáním Zastupitelstva města Sokolov a se zvolenými zastupiteli společné kandidátky se probírají připravované materiály a zprávy. Společně se hledají řešení aktuálních problémů města.

„Tentokrát jsme se mimo jiné věnovali tématu, které je v popředí různých debat, a to je řešení parkování ve městě. Rychle jsme se shodli na názoru, že jsme výrazně proti parkování na Starém náměstí. Tento názor držíme konzistentně už od dob rekonstrukce náměstí. Spíše bychom rádi podpořili zlepšení vzhledu náměstí, např. výměnou laviček, košů, rozšíření zeleně, častější úklid,“ konstatoval Jaroslav Mudra, předseda místní organizace TOP 09.

Dlouho jsme diskutovali nad materiály Ing. Petra Beneše (RS-N), které jsme i přes jeho nepřítomnost měli k dispozici a které na konci roku 2011 zaslal Radě města.

Navržený systém spočívá v laciném řešení regulace parkovací doby pomocí (papírových) parkovacích hodin. Systém se hodí i k modifikaci stávající studie „Parkování v klidu,“ ale zejména ji obohacuje o možnost bezplatného omezeného parkování pro firmy, zákazníky a také obchodníky, kteří mají v centru své provozovny nebo kanceláře.

„V minulých letech se radnice intenzivně snažila nalézt systém parkování na městských sídlištích, kde je koncentrace parkujících automobilů největší. V této souvislosti vznikla studie za pomoci odborné firmy Edip - Návrh řešení dopravy v klidu ve vybraných lokalitách města, které zastupitelstvo přijalo do svých rozvojových plánů. Studie je vystavena na internetových stránkách města a je užitečné se jí držet,“ diskutoval Ing. Jaromír Dvořák (RS-N).

Z diskuze vyplývá, že podporujeme rezidentní karty, ale omezený počet. Cena první karty 200-300 Kč, další za podstatně vyšší poplatek (cca 2 000 Kč) při souběžném řešení záchytných parkovišť v okolí města/centra.

Nakonec se po bouřlivé diskuzi přítomní shodli na obecném názoru, že se ukazuje, že vedení města Sokolov nemá jasno, kam a v jakém časovém horizontu chce směřovat, jaké je jeho cílové a koncepční řešení konkrétního problému. Když poté nastane problém, tlak nebo požadavek zájmové skupiny, neumí vedení města často adekvátně zareagovat a kvalifikovaně rozhodnout.

Další setkání se uskuteční 14. června 2012 a diskuze se povede nad tématy vyvolanými změnami ve školství ve městě Sokolov.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme