8. 3. 2012

Čas od času se v různé intenzitě objeví snaha místních podnikatelů zvrátit současný stav klidové zóny na Starém náměstí v Sokolově.

My starší jistě pamatujeme projíždějící autobusy MHD, chodníky a čilý obousměrný automobilový provoz. Stejně tak pamatujeme dohady při rozsáhlé rekonstrukci v 90. letech o to, zda na náměstí opět pustit automobilovou dopravu. Byl jsem rád, že vyhrál názor z náměstí udělat klidovou zónu a přes nesmělé začátky se zde v posledních letech urodily útulné předzahrádky restaurací a kaváren.

S jistou mírou opatrnosti jsem uvítal i snahu radnice na rozšíření zeleně uvnitř náměstí a na stole mi leží nápad Jakuba Švédy, umělce, který nedávno vystavoval svá díla v sokolovském klášterním kostele, instalovat na náměstí vkusná pítka pro psy. Stejně tak jsem nadšen nápadem na výstavbu nové fary u kostela sv. Jakuba. Jako správce klášterního kostela na opačné straně náměstí sám dobře vím, že památka, a v tomto případě by dokonce její hlavní hmota nebyla dotčena, podstatně více vynikne, když se v ní udržuje čilý společenský ruch, než když se jen pasivně tyčí v prostoru. Krásným příkladem je využití nedalekého klášterního kostela, který díky výstavní a koncertní činnosti opět Sokolováci poznávají a využívají. Ne každá památka je Karlštejn a stavbu ponechanou bez současného využití by si stačilo vyfotit na pohlednice a prohlížet si je v pohodlí obýváku, efekt je v podstatě stejný.

Přemýšlím hlavně nad argumenty podnikatelů, kteří na Starém náměstí podnikají. Netuším, zda by opravdu jejich živnostem pomohla změna režimu a jiné užití náměstí - proplétání páchnoucích, hlučících a hlavně pro děti nebezpečných aut a autobusů mezi jejich předzahrádkami. Jen si myslím, že není potřeba hledat příklady například ve zmiňovaném Lokti, Ostrově či v německých městech, stačí popojít kousek na sokolovské nové náměstí, kde v podstatě režim, o který podnikatelé žádají, funguje. Na novém náměstí je umožněn čilý automobilový provoz, v současnosti časově neomezené parkování, ve večerních hodinách i neplacené parkování na velkém parkovišti před OD Ural, z každé strany náměstí, v podstatě pár kroků od něj, jsou zastávky MHD, a přesto si podnikatelé na tomto náměstí zřejmě nežijí v blahobytu. Velmi často vidíme, že se nájemci v nebytových prostorech bytových domů mění a většinou jsme byli zaskočeni ukončením prodeje v tradiční prodejně potravin Sadona. Vnímám i snahu radnice udržet na tomto náměstí „české“ nájemníky, byť by bylo snazší a zřejmě i ekonomičtější pronajmout prostory bez této snahy.

Vzhledem k tomu, jaké používají podnikatelé argumenty, by tedy muselo být nové náměstí v Sokolově zlatým dolem, snem obchodníka, ternem pro každého prodejce, rájem hospůdek, restaurací a barů, stejně tak ternem pro radnici, která by mohla tržit vysoké nájemné….

Kdyby tomu tak bylo, pak bych snad uvěřil i tomu údajnému „oživení“ Starého náměstí automobilovým provozem.

Jaroslav Mudra; 6. března 2012

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme