25. 2. 2013

V loňském roce navštívilo akce v multifunkční hale zhruba 180 tisíc lidí.

KV Arena ve své době rozdělila občany. Jedni byli proti stavbě, druzí naopak snahu města chválili. Postupně se KV Arena stala velmi vyhledávaným místem a nabídla řadu povedených akcí. Jednatel společnosti Roman Maleček věří, že i v budoucnu bude nabízet kvalitu a přijmou ji za svou všichni občané. Podle něj je plánů celá řada a navíc současný tým potvrdil, že hala nemusí končit v červených číslech. Podařilo se dosáhnout plusové ekonomiky a Roman Maleček věří, že tomu tak bude i nadále.

Co letos plánuje společnost KV Arena? Už jsou známé nějaké zajímavé body programu?

Již od loňského podzimu připravujeme program KV Areny na rok 2013 jak v oblasti kultury, tak v oblasti sportu. Nedávno jsme spustili předprodej prvních dvou koncertů – Pražského výběru a Olympiků. Pro děti připravujeme výukovou akci Bezpečné in-line bruslení a sportovní Dětský den. Pro mladé na 30. června chystáme již druhý ročník Dance show, která se uskuteční v rámci Mezinárodního filmového festivalu. Věříme, že nebude chybět ani koncert světové hvězdy, nechte se brzy příjemně překvapit, a ani již třetí ročník Mezinárodního turnaje žen v basketbalu nebo Evropský pohár v moderní gymnastice. V plánu do léta jsou také dvě výstavy. Co nabídneme Karlovarákům na podzim a v zimě se určitě také v dohledné době dozví, každopádně by to mělo být vedle extraligového hokeje dospělých, juniorů i dětí, krasobruslení nebo oblíbeného veřejného bruslení také další penzum akcí kulturních a sportovních. Zmínil jste koncerty Pražského výběru a Olympiku.

Můžete o tom říce víc podrobností?

Legendární kapela Pražský výběr vystoupí 30. března 2013 od 19:00 hodin poprvé v KV Areně. Půjde podle mě o výjimečný karlovarský koncert skupiny Pražský výběr v nejslavnější sestavě Michael Kocáb, Michal Pavlíček, Vilém Čok, Jiří Hrubeš a Klauda Kryšpín, nabitý energií největších hitů skupiny v původních aranžích s řadou překvapení. Na koncertě nebudou chybět hity z kultovního alba Straka v hrsti a druhé desky Výběr ani originální kostýmy, které neodmyslitelně patří k image Pražského výběru. Koncert bude zároveň nahráván Českou televizí. Legendární kapela Olympic oslaví půlstoletí na hudební scéně. Na turné Modrá pyramida tour Olympic 50 let vyjede za doprovodu Českého národního symfonického orchestru. Skvělá show nebude chybět ani v karlovarské multifunkční hale.

Plánují se i nějaké opravy, rekonstrukce či podobné věci?

Samozřejmě kvůli velikosti a složitosti staveb a technologických zařízení a i kvůli tomu, že ne vše bylo na stavbu KV Areny dodáno, namontováno a zprovozněno ve stoprocentní kvalitě, se opravy provádějí průběžně. Větší reklamační opravy jsou plánovány na měsíce květen až červenec, kdy rozpouštíme led a můžeme některé technologie odpojit. Popisovat tyto opravy přesně by ovšem zabralo hodně času, a tak se pojďme věnovat spíše rekonstrukcím, které připravujeme a chceme v nejbližší době realizovat. Měla by to být zejména rekonstrukce bývalých pronajatých prostor infocentra, které se budou přestavovat na Centrum sportovní medicíny. V něm by měly být již snad na konci jara veřejnosti nabízeny služby sportovního lékaře, fyzioterapeuta nebo zdravé výživy. Stále také bojuji o změnu využití bývalé „velkovývařovny“ na prostory posilovny a rehabilitace, čímž by KV Arena mohla svým návštěvníkům nabízet další možnosti sportovního vyžití – prostě přijdu nebo přijedu, zaparkuji, jdu se podívat na sport, kulturu nebo si zasportuji, zaposiluji, zrehabilituji, zaplavu, můžu se nechat vyšetřit a určitě také už nyní se dobře najím. Zkrátka takzvaný ucelený prvek služeb, který chceme ještě do budoucna rozšiřovat.

Jaké jsou ekonomické cíle? Jak se finančně daří?

Stavby typu KV Areny a bazénového centra nemohou při službách, které mají nabízet, bez dotací města a partnerů ekonomicky fungovat, nicméně abychom se trochu na Areně pochválili, podařilo se nám po mém nástupu organizačně a provozně částečně upravit chod objektu a již druhým rokem jsme v plusových číslech.

Kolik navštívilo halu v minulém roce lidí a očekáváte letos ještě navýšení?

Branami KV Areny prošlo v roce 2012 okolo 180 tisíc návštěvníků, což je sice méně než v roce 2011, ale v porovnání počtu návštěvníků doprovodných akcí a hokeje jsme se nacházeli v poměru nárůst návštěvnosti doprovodných akcí na přibližně 120 procent, pokles návštěvníků extraligového hokeje na zhruba 85 procent. V letošním roce však doufáme, že s větší kvalitou nabídky a třeba také výkonů hokeje i přes médii stále omílaný fakt, že ekonomika zrovna neroste, přijde do KV Areny opět přes 200 tisíc návštěvníků. Roman Maleček věří, že se bude společnosti dařit i nadále.

Pro jednatele Malečka byl velkou událostí minulého roku koncert zpěváka Seala

V provozu je i nové bazénové centrum. Už si získalo u lidí popularitu a řešili jste v souvislosti s ním nějaké problémy?

Samozřejmě se stavbou a zprovozněním tak velké stavby se vždy vyskytnou určité problémy, ovšem díky tomu, že jsme si jako budoucí provozovatelé mohli částečně regulovat a dohlížet na stavbu i provozní rozjezd bazénového centra, mám radost, že i přes některé nedostatky na rozdíl od rozjezdu KV Areny v roce 2009 funguje bazénové centrum relativně dobře a skutečně si našloběhem pár prvních měsíců i své příznivce. Momentální denní návštěvnost se šplhá téměř ke 400 návštěvníkům a denním rekordem je dokonce 723 uživatelů bazénového centra. Přesto stále pracujeme zejména na zdokonalení řídících a energetických systémů technologií, na některých stavebních nedostatcích a také na zlepšení služeb. Podařilo se nám již před několika týdny otevřít například novou infrasaunu, rozjeli jsme ve vlastní režii zatím úspěšné plavecké školičky pro děti i dospělé, připravujeme rozšíření služeb o nabídku masáží, plaveckým klubům připravujeme úpravu a dodání vybavení pro soutěže, pro postižené dodávku spouštěcího a zdvihacího hydraulického sedátka a tak dále.

V čem osobně vidíte největší problémy, co týmu KV Areny přidělává starosti?

Momentálně největším problémem, který nás pomalu začíná trápit, je, že za rok končí na většině stavby KV Areny záruky a bohužel zjišťujeme, že s nástupem takzvaného pozáručního provozu bude nutné opravovat a vyměňovat mnoho zařízení a technologií v hodnotách, které můžou ročně dosahovat statisíce i milióny. Rádi bychom také, aby lidé v Karlových Varech i okolí již konečně pochopili, že KV Arena zde bude stát, a že by měla sloužit pro jejich zábavu, a aby ji vzali za možná nechtěnou, ale svou. My se budeme naopak snažit, aby se v ní a kolem ní dělo něco, co je bude zajímat, a snad tím zavřeme ústa všem občasným škarohlídům.

Stíháte se ve svém nabitém programu účastnit všech akcí v KV Areně? Na které rád vzpomínáte?

Určitě nestíhám navštívit všechny akce, které se v Areně nebo bazénovém centru dějí, ale pokud to jenom trochu jde, snažím se je alespoň proběhnout a dostat si do vědomí, jak jsou přijímané a hodnocené. Co se týče akcí pro mě nej, nej, nej, tak jimi byly finálová část mistrovství světa v basketbale žen nebo loňský koncert zpěváka Seala.

Je nějaký typ kulturních žánrů či programů, na které se zatím tolik nedbalo a nyní se to změní?

Za dobu provozu KV Areny proběhlo v jejích útrobách mnoho akcí kulturního i sportovního charakteru, přesto si myslím, že by bylo fajn dostat do Areny alespoň dvakrát ročně vystoupení zahraniční nebo domácí pěvecké hvězdy nebo kapely, pokračovat v nastavené cestě sportovního dětského dne, dance show pro mladé i pokročilé, alespoň jedné větší sportovní akce nadregionálního významu a jedné větší výstavní akce. To vše ale záleží nejen na schopnosti marketingového oddělení Areny, ale také na její finanční situaci, protože bez peněz se to bohužel nedá dělat.

Jaký má v současnosti KV Arena rozpočet a zaměstnává lidí? Je to optimální?

Momentálně má KV Arena včetně bazénového centra 35 stálých zaměstnanců, což je o osm méně, než bylo předpokládáno, a v případě, že její provoz bude na stejné nebo dokonce vyšší úrovni, nemyslím si, že by mohl ještě poklesnout.
I tak ročně šetříme na mzdových nákladech například oproti roku 2010 průměrně přibližně 30 procent. Jsem rád, že se mi podařilo prozatím vytvořit slušný a pracovitý kolektiv vedení Areny, a že i většina zaměstnanců v provozu chce pracovat
a odvádí kus práce.

Máte čas na nějaké koníčky a případně na jaké?

Přiznám se, že koníčků mám hodně, ale času strašně málo. Vedle práce ve svojí firmě vedu ještě KV Arenu a bazénové centrum, řídím basketbalový klub, dost času schlamstne také práce na radnici, a pokud k tomu přidám aspoň pět hodin spánku, zbývá mi na moje nejoblíbenější – dceru, přítelkyni, prostě rodinu a přátele – hodně málo času. Takže na sport, četbu a třeba dobrou muziku zbývá ještě méně, přesto se snažím je alespoň trochu oprašovat.

Jan Havelka

Zdroj: Radniční listy

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme