Koaliční jednání, ze kterých má vzejít vedení města, ustrnula

14. 12. 2011

Koaliční vyjednání v Karlových Varech se ocitlo na bodu mrazu.
Dosavadní čtyřměsíční snahy o sestavení vedení západočeského města přineslo dvě základní varianty, z nichž ale ani jedna nemá podporu většiny karlovarských zastupitelů.
První z nich byla dojednána po složitých jednáních a počítala s účastí Karlovarské občanské alternativy (KOA), ODS, TOP 09 a tří nezávislých zastupitelů za Alternativu.
Druhá, která vzešla na světlo světa nečekaně ze separátních jednání na konci minulého týdne, předpokládá koalici ve složení KOA, TOP 09, hnutí O co jim jde?! (OCJJ?!), čtyř nezávislých z Alternativy a Radkou Patákovou z ODS. Tento koaliční projekt má podpořit rovněž Věra Bartůňková (nez. za KSČM).
Zatímco první variantu na poslední chvíli odmítli jako prioritní pro další jednání nezávislí z Alternativy, druhou nepřipouští KOA ani TOP 09.

Primátor si vzal čas na rozmyšlenou

V době karlovarského politického patu si primátor Petr Kulhánek (KOA) vzal čas na rozmyšlenou, než budou další koaliční jednání pokračovat. „Trváme na modelu čtyřkoalice, který jsme dlouho vyjednávali,“ zopakoval primátor, který zvažuje rezignaci na funkci, pokud nedojde k dohodě do 17. ledna, kdy se má uskutečnit další jednání karlovarského zastupitelstva.
„Preferujeme koalici bez ODS. Rezignace Kulhánka by nebyla vhodné řešení, protože je to nejlepší primátor od sametové revoluce,“ uvedl první Kulhánkův náměstek Jaroslav Růžička (nez. za Alternativu).
„Trváme na stabilním a dlouhodobém řešení, tedy na koalici s ODS,“ uvedl lídr TOP 09 Michal Toufar. „Chápu primátora, že si vzal čas na rozmyšlenou. Stál před uzavřením koaliční dohody s ODS, do čehož jsme přišli my s jinou variantou,“ komentoval Otmar Homolka (OCJJ?!), podle kterého má Kulhánek kvůli návrhu druhé koaliční varianty „problém k řešení“.
TOP 09 sice tíhla ke koalici s ODS od prvopočátku, ale někteří její členové s tím vnitřně nesouhlasí,“ zhodnotil Homolka.

ČSSD: Krizová situace

ODS se zvratu v koaličním vyjednávání podivuje. „Vůbec nevíme, jestli nová varianta koalice má skutečně podporu všech avizovaných zastupitelů,“ komentoval Arnošt Donth (ODS). Opoziční ČSSD hodnotí situaci jako krizovou.
„Zastupitelé přeskakují z jednoho poslaneckého klubu do druhého jako veverky,“ podivoval se Edmund Janisch (ČSSD).
„Máme devítičlennou městskou radu a ustanoveno je rovněž vedení města, takže nevím, o jaké krizi sociální demokraté hovoří,“ odmítl Vlastimil Lepík (KOA).

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme