21. 3. 2020
Vážení členové a podporovatelé MO TOP 09 Karlovy Vary,
zdravím vás prvního jarního večera. Vím, zní to asi zvláštně, když se má zítra vrátit zima. Popravdě řečeno, poslední dny nebyly zrovna veselé. Čínský virus vyvolal omezování našich svobod vládou, prý v našem vlastním zájmu. Přiznejme si, že to omezování by mohlo být mnohem omezenější, kdyby vláda téměř čtvrt roku k-virus neignorovala. Musím zajisté uznat, že vláda měla své pravidelné povinnosti, a navíc se snažila kličkovat před zástupci komise CONT. Europoslanci v čele s paní Hohlmeier přijeli do Prahy prošetřit střet zájmů našeho premiéra a systém kontroly dotačních plnění. S jakou ostudou odjížděli, nemusím připomínat, stejně jako to, že se k tomuto bodu bude Brusel ještě opakovaně a dlouhodobě vyjadřovat a bohužel, v náš finanční neprospěch, i konat.
Měl jsem v plánu na zítřek zorganizovat společnou rodinnou vycházku členů naší základní organizace a našich příznivců na Dianu. Chtěl jsem to pomocí sociálních sítí včas zveřejnit, a pozvat nejen nás všechny, ale i naše přátele a známé. S ohledem na karanténu jsem to odložil. Ano, čtete správně. Nevzdal jsem to, ale odložil.
Víte proč jen odložil? Virus přišel, ale jednou zase odejde. Bude nás to něco stát, jistě. Všichni se bojíme o své blízké, o sebe, o ztrátu jistot a zaměstnání. Při pohledu do Itálie jde o oprávněné obavy. Byla už vyhlášena celosvětová pandemie a stojíme na prahu hospodářské krize nesmírného dopadu.
Jenže v minulém století jsme my, a hlavně naši předkové zažili dvě světové války. Přežili jsme i čtyřicet let nesvobody pod krutovládou bolševiků. Prošli jsme meziválečnou hospodářskou krizí, i krizí z let 2009-2011. Zvládli jsme přechod do svobody, i když to mělo svá úskalí. Podařilo se nám ojedinělým způsobem, v míru, rozdělit Československo. A kdo se panicky bojí čínského viru, ať si najde na netu španělskou chřipku, AIDS, ebolu, SARS, …
Všechno nás to zasáhlo, prošlo okolo nás, a my jsme tu pořád. Pokaždé jsme to ustáli, sice se ztrátami finančními, bohužel i se ztrátami našich nejbližších. Ale ve výsledku jsme se vždy zvedli, otřepali a šli dál, ještě silnější.
A je to vidět i dnes. Jakkoliv máme rozlišné politické názory, pod hrozbou čínského viru naši spoluobčané pomíjejí staré neshody, pomáhají si navzájem, šijí roušky. Navzdory selhání naší vlády jdeme dál. Proto není třeba být pesimistou. Jistě nás to bude něco stát, ale my to ustojíme.
Začalo nám dnes jaro. Zítra, první jarní sobotu ještě na společnou vycházku nepůjdeme. Ale slibuji, že je to jen odklad. Za týden, dva, tři bude karanténa uvolněna, my sundáme roušky, a půjdeme se volně nadechnout do lázeňských lesů. Naše rodiny půjdou s námi, jen na krátkou vycházku. Ale slibme si, že to budou zároveň symbolické první kroky dlouhé cesty, kterou půjdeme, abychom opravili chyby současné vládní garnitury a zároveň odstranili dopady pandemie čínského viru.
Protože jsme, jací jsme. Nás to neporazí.
Igor Adamovič, předseda MO TOP 09 Karlovy Vary
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme