Válek: Každý má právo na pojištění i nadstandardní péči

1. 10. 2017

Zdravotnictví v krajích parlament neřídí. Za financování zdravotnických zařízení odpovídají pojišťovny. Z úrovně parlamentu mohu aktivně ovlivňovat legislativu. Považuji za prioritní přijmout kvalitní zákon o univerzitních nemocnicích, který by konkrétně v Brně mohl vyřešit další rozvoj fakultních nemocnic, zejména té u svaté Anny. 
S ohledem na demografický vývoj se stírají hranice mezi péčí zdravotní a sociální. Tady bych rád přispěl k přijetí zákona definujícího zdravotněsociální péči včetně jejího financování. Je též nutné legislativně ukotvit systém lékařské služby první pomoci tak, aby v rámci všech krajů zajišťoval obdobnou dostupnost této služby v mimopracovní dobu. 
Privátní zdravotnictví má mít své místo, nejsem však zastáncem privatizace fakultních nemocnic. Chci umožnit, aby si každý občan mohl zaplatit nadstandardní péči nebo se připojistit. Přitom ale kvalitní standardní zdravotní péče musí být dostupná pro všechny a plně hrazená z pojištění. 
Podpořím přímé financování studentů lékařských fakult – lékařů i nelékařů. Chci jasně definovat roli školitelů. Investice do vzdělávání je dlouhodobá a vždy zisková. 
Podpořím elektronizaci zdravotnictví s databází volných míst v nemocnicích a termíny na objednávání pacientů tak, aby si nemocní mohli vybrat to zařízení, kde mají aktuálně volno. 

prof. MUDr. Vlastimil Válek, lídr kandidátky TOP 09 na jižní Moravě

Mladá fronta DNES, dne 1. října 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme