Třetina: Zasadím se o zřízení fondu pro financování památek v majetku obcí

19. 6. 2017

V obcích a městech Jihomoravského kraje je mnoho historických budov, mlýnů, zámků i venkovských usedlostí, které bohužel chátrají, protože obce nemají peníze na jejich záchranu. Tomáš Třetina, dvojka krajské kandidátky TOP 09 do sněmovních voleb, požaduje vytvoření státního fondu, z něhož bude hrazena záchrana památek naší minulosti.

Jako starosta města Moravský Krumlov, která v dražbě získala místní zámek, mluví Tomáš Třetina z vlastní zkušenosti. Za možné řešení považuje zřízení fondu při ministerstvu pro místní rozvoj nebo ministerstvu kultury, spolupracujícího se Svazem měst a obcí. Penězi na rekonstrukci památek by měl obcím zčásti přispět stát a zčásti by byly opravy financovány z dotací z Evropské unie, které by pomohlo získat dané ministerstvo.

„Smyslem fondu má být pomoc obcím, které vlastní objekty velké historické hodnoty, aby je mohly rekonstruovat a uchovat pro další generace. Nedávno jsem byl ve Spojených státech. Tam za historickou považují budovu starou sto let. My máme mnohem starší památky, které budovali naši předkové před celými staletími, a neumíme se o ně postarat. Považuji to za neúctu k naší historii, ale také za nezodpovědné vůči našim potomkům,“ říká Tomáš Třetina a kriticky poznamenává, že se z různých dotací platí golfová hřiště a mnohdy i pochybné projekty, a přitom se nechávají chátrat památky, zámky, hrady a různé budovy velké historické hodnoty.

Města však nacházejí odvahu a hlásí se k památkám na svém území. Dlouhý a těžký boj svedl také Tomáš Třetina o moravskokrumlovský zámek. Ten nyní patří městu. Už připravilo žádost o dotaci na rekonstrukci a čeká na výsledek. „V názvu naší strany TOP 09 se skrývají slova tradice, odpovědnost, prosperita. Jsem přesvědčen, že musíme pečovat o naše tradice a být zodpovědní. Jedině tak budeme sebevědomý a prosperující národ. Nejen finančně, ale především morálně a lidsky. Pokud budu zvolen poslancem, budu se ve sněmovně zasazovat o zřízení takového fondu,“ říká kandidát pro volby do poslanecké sněmovny za TOP 09.

V současné době vzniká na ministerstvu pro místní rozvoj dotační program pro památky. Podle Tomáše Třetiny půjdou peníze Národnímu památkovému ústavu, který se stará o objekty ve vlastnictví státu. „Musí tedy vzniknout i program, který bude řešit financování a podporu objektů ve vlastnictví obcí. Jak má obec s desetimilionovým rozpočtem zachránit historickou budovu, na jejíž opravu jsou potřeba milióny?,“ ptá se Tomáš Třetina a rozhořčeně dodává, že nechápe, jak může stát apelovat na obce, aby ochraňovaly památky a přitom neřešit otázku peněz, z nichž by se tyto opravy daly zaplatit.

Andrea Smolková, krajská manažerka TOP 09 JMK

V Brně dne 19. června 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme