Třetina: Urychlení výstavby 5. bloku jaderné elektrárny Dukovany pomůže speciální zákon

17. 7. 2017

Vláda dosud definitivně nerozhodla o výstavbě pátého bloku jaderné elektrárny Dukovany. Bez tohoto rozhodnutí se Česká republika, český průmysl a české školství nachází v nejistotě, která vede ke ztrátě jaderného know-how a ochuzuje se tak o pracovní příležitosti pro obyvatele Jihomoravského kraje i kraje Vysočina.

„Rozhodnutí vlády o výstavbě je stále směřováno na rok 2025, tj. po povolovacích procesech výstavby. To je ovšem pozdě – nikdo jiný o výstavbě nemůže rozhodnout, než politici,“ upozorňuje Tomáš Třetina, starosta města Moravský Krumlov, který o Dukovanech hovoří s českými firmami o školami. Zároveň upozorňuje na to, že klesá počet studentů v oboru energetiky, což je způsobeno tím, že není rozhodnuto o budoucnosti české jaderné energetiky. „Také firmy potřebují vědět, jak mají nastavit své business plány pro následující roky,“ zmiňuje Tomáš Třetina, kandidát TOP 09 pro volby do PSP ČR.

„Stavba jaderného bloku je komplikovaná záležitost a Česká republika s ní nemá v novodobé historii zkušenosti. Současná legislativa přitom ztěžuje veškeré procesy, proto navrhuji přijmout speciální zákon, který by výstavbu urychlil – veřejnost je pro,“ říká Tomáš Třetina a poukazuje na průzkum veřejného mínění, který realizovalo sdružení Energetické Třebíčsko. Drtivá většina respondentů (95 %) odpověděla, že preferuje, aby Česká republika byla soběstačná při výrobě energetické energie. Při případné závislosti na cizině se respondenti obávají především zvýšení cen energie (74,9 %) a bezpečnostního rizika pro naši zemi (39,1 %). Hlavní pozitivní vliv jaderné energetiky je pro respondenty především soběstačnost při výrobě energetické energie (75,9 %). Dále respondenti přisuzují elektrárně jako celku podíl na zaměstnanosti a životní úrovni v regionu (54,7 %). Celkem 86 % respondentů je pro výstavbu nového bloku, proti výstavbě je 13, 9 % respondentů.

Přípravu a výstavbu v Dukovanech je nutné zahájit v dostatečném časovém předstihu tak, aby před odstavením existující elektrárny byly k dispozici nové bloky, které ji plně nahradí. Jaderná elektrárna Dukovany má nyní povolení k dalšímu dlouhodobému provozu na dva až čtyři dukovanských bloků. První blok jaderné elektrárny má povolení k provozu na dobu neurčitou již od března 2016. ČEZ podal žádost o povolení dalšího provozu pro zbývající bloky 3 a 4, kterým vyprší platnost stávajícího povolení na konci roku 2017. Z toho plyne, že je jasné, že elektrárna nemůže fungovat donekonečna – nový blok tak musí být plynulým přechodem.

Andrea Smolková, krajská manažerka TOP 09 JMK

V Brně dne 17. července 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme