Branišovice získaly ocenění v soutěži Vesnice roku JMK

11. 6. 2023

Obec Branišovice na Brněnsku, pod vedením našeho starosty a krajského předsedy TOP 09 JMK Marka Sovky, získala Oranžovou stuhu za spolupráci se zemědělskými organizacemi, ocenění za inovativní obec a za nejlepší obecní knihovnu v kraji. Obec taky postupuje do celostátního kola soutěže Vesnice roku. 

“Ocenění si velmi vážím a beru jej jako ocenění celé obce, nikoli jenom práce starosty. Mám kolem sebe spoustu aktivních lidí, kterým není jedno, co se kolem nich děje a snaží se vždy pomoci a posunout Branišovice kupředu. Za to jsem moc rád a jako starosta vždycky vítám nové podněty a nápady jako byl třeba ten na zřízení multifunkční solární nabíjecí stanice,” říká Marek Sovka (TOP 09), který obec vede druhé volební období jako starosta a dříve působil jako místostarosta. 

Šestisethlavá obec má v zemědělství registrovaných 9 subjektů působících v zemědělství a celkově 11 spolků. Spolky v obci organizují kulturní a společenské akce - např. rybáři, Český svaz chovatelů drobného zvířectva, TJ Sokol, Myslivecké sdružení Křepelka, Branišovická chasa či Spolek vinařů. Branišovice jsou vinařskou obcí a místní vinaři společnými silami opravují obecní sklep. Do společného života se zapojuje také šlechtitelská stanice, která má v Branišovicích dlouhou tradici. Pochází odtud řada významných odrůd pšenice a ječmene. V roce 2020 obec přebudovala kulturní dům na Komunitní centrum s finanční podporou z EU. To dnes slouží jako místo pro setkávání a aktivity spolků nejen z Branišovic, ale i z blízkého okolí. “Naši komunitu spojují společné zvyky, tradice napříč generacemi. V obci realizujeme chytrá, inovativní a moderní řešení, aby se místním lépe žilo. Velkou měrou k tomu přispívá právě nové Komunitní centrum, které slouží nejen jako kulturní dům, ale například i zázemí pro sociální služby a poradenství,” doplňuje starosta Marek Sovka.

Celostátní kolo soutěže Vesnice roku bude vyhlášeno 10. října 2023 v Senátu Parlamentu ČR.

Andrea Lukáčová, krajská manažerka TOP 09 JMK

V Brně dne 11. června 2023

Štítky
Osobnosti: Marek Sovka
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme