Moravský Krumlov získal dotaci na rekonstrukci zámku

5. 9. 2017

Podařilo se! Získali jsme stomilionovou dotaci na rekonstrukci moravskokrumlovského zámku.

Žádost jsme podali v březnu a na přelomu prázdnin a nového školního roku nám přišla zpráva, že jsme uspěli. Z této dotace předpokládáme opravu jižního křídla včetně věže a tunelu a obou arkádových nádvoří. V opravených prostorách bude nové Informační turistické centrum. To se přesune ze stávajícího domu na náměstí. Mám velkou radost!

Spoluúčast města bude 20 milionů Kč. Nemusíme si půjčovat, s touto investicí jsme počítali. Rozprostřeme ji do třech let. Díky tomu jsme jako město schopni pokrýt i další investiční akce. Patří sem například investice do pěti nových učeben na Základní škole Klášterní, v plánu na rok 2018 je také zasíťování pozemků na Novosadech.

Čeká nás nyní spousta „papírování“. Předpokládám, že v roce 2021 bude vše hotové a budeme se moci světu pochlubit. Prostory, které projdou rekonstrukcí, budou využívány především pro účely výstav. Spolupracujeme s Muzeem Kampa, Johnem Muchou a také Ústavem pro studium totalitních režimů. V zámku je plánován prostor pro vznik Muchova centra. Pokud by se Slovanská epopej vrátila zpět do Krumlova, o což silně  stále usilujeme, budou mít kde plátna umístit. S Johnem Muchou plánujeme, že bychom ke Slovanské epopeji přidali i další artefakty z jeho sbírek, které má nyní na Hradčanském náměstí v Praze.

Zámek bude dále využíván ke kulturním a společenským akcím. Bude sloužit nejen pro občany Moravského Krumlova, ale také pro celý široký region. Cílem je také přilákat do Krumlova turisty.

Tomáš Třetina, starosta města Moravský Krumlov

V Moravském Krumlově dne 4. září 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme