Boj o Muchovu Epopej: Čína padla, Krumlov se nevzdává

2. 10. 2017

 Malé vítězství mohou slavit v Moravském Krumlově na Znojemsku. Slavný cyklus Muchových obrazů Slovanská epopej, kterou mohli turisté dlouhé roky obdivovat právě v krumlovském zámku, nakonec nevyrazí na odborníky kritizovanou cestu do Číny.

„Cyklus Slovanská epopej zůstává v Praze. Obrazy vystavíme v létě a na podzim v Obecním domě,“ sdělila mluvčí Galerie hlavního města Prahy Michaela Vrchotová.

Pro Krumlov je to dobrá zpráva. „Jsem rád, že Epopej do Číny nepojede. Myslím si, že představitelé v Praze nakonec dostali strach z toho, abychom o obrazy nepřišli,“ uvažoval starosta města Tomáš Třetina. Dodal, že Krumlovští se myšlenky na návrat Epopeje nikdy nevzdali.

„Zachránili jsme obrazy jednou, zachráníme je i po druhé. Praha totiž zjevně neví, co s nimi,“ míní.
Proti odvozu pláten do Číny vznikla petice, kterou podepsalo na jedenáct tisíc lidí. Kritice čelila také čtyřměsíční výstava v Japonsku, odkud se plátna vrátila v červnu. Na výstavu tam zavítalo na šest set tisíc návštěvníků.
Mucha své dílo věnoval Praze, která plátna nechala z krumlovského zámku odvézt na přelomu let 2011 a 2012. Obrazy našly svůj dočasný domov ve Veletržním paláci. Hlavní město hledá, kde pro Epopej postaví odpovídají prostory.

Znojemský deník

2. října 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme