× Pohněme s tím. Společně!

Bělobrádek zpackal hodnocení vědy. Neschopnost nebo arogance moci?

13. 10. 2017

Ve čtvrtek 7.9.2017 jsem se ve Sněmovně ostře ohradil proti absurdní odpovědi místopředsedy vlády Pavla Bělobrádka na svou interpelaci ohledně hodnocení výsledků výzkumných organizací za rok 2015.

O tom, že Hodnocení 2015 je plné chyb, se ve vědecké komunitě hovoří již více než půl roku. Mnohé výzkumné organizace upozorňovaly na konkrétní chyby. Zjednání nápravy žádaly opakovaně Rada vysokých škol a Česká konference rektorů.

Avšak zcela marně. I přes předchozí Bělobrádkův osobní příslib chyby nikdo neopravil.

Z odpovědi pana místopředsedy vlády je patrné, že se nic opravit nechystá, protože naprostou většinu z chyb ani nedokáže přiznat. Patrně je spokojen s tím, že tisíce výsledků nebyly hodnoceny vůbec a další tisíce výsledků jsou ohodnoceny špatně. Nevadí mu, že na základě tohoto chybného výpočtu hodnocení se nesprávně rozdělily veřejné prostředky. Nevadí mu, že je porušován zákon.

Pan místopředseda vlády ve své odpovědi píše, že vše způsobili ostatní: výzkumné organizace, autoři metodiky hodnocení, dřívější dodavatel informačního systému a výpočtu hodnocení, poskytovatelé podpory, Komise pro hodnocení výsledků. Jako místopředseda vlády by však měl vědět, že zodpovědná je právě jen jeho sekce a on osobně.

Chtěl založit ministerstvo vědy. Místo toho během uplynulých téměř čtyř let Pavel Bělobrádek oblast řízení vědy zcela destabilizoval: nepodařená novela zákona č. 130/2002 Sb., rozpad informačního systému, významná zpoždění a zásadní chyby ve výpočtu hodnocení. Jedině dokázal navýšit rozpočet své sekce z padesáti miliónů korun ročně na téměř čtvrt miliardy.

Jak dlouho ještě bude vědecká obec této země muset snášet naprostou nekompetentnost Bělobrádkových úředníků? Doufejme, že jen do 21.10.2017.

​Seznam číslovaných otázek, které byly zaslány, najdete zde. U každé otázky je odpověď Pavla Bělobrádka (a,b,c) a následuje komentář, proč s odpovědí nesouhlasím (i, ii, iii).

František Vácha

poslanec za TOP 09