× Pohněme s tím. Společně!

Knot: Jihočeský kraj chce být chytrým regionem

8. 6. 2017

Rozvoj elektromobilní dopravy, zřízení energetického portálu kraje, zvýšení efektivnosti publikace dat Jihočeské centrály cestovního ruchu, zlepšení a zrychlení spolupráce malých obcí, zefektivnění tísňové péče pro seniory či větší a rychlejší zpřístupnění dat na úrovni krajské veřejné správy obyvatelům.
To jsou příklady aktivit, které by měl pomoci nastartovat projekt Smart (chytrý) Region Jižní Čechy 2017. Potvrdil to první náměstek hejtmanky Josef Knot (TOP 09). „Rád bych k tomu na krajské úrovni využil zkušenosti, které máme s rozvojem chytrých technologií v Písku," dodal Knot, který je zároveň píseckým místostarostou.
K rozjezdu tohoto projektu chce kraj využít 8,3 milionu korun, když z pěti procent by se na financování podílel z vlastních prostředků a zbylé peníze by chtěl získat z operačního programu Zaměstnanost, kam bude podávat žádost. Tyto finanční prostředky plánuje vynaložit na zřízení tzv. smart kanceláře, jejímž úkolem bude zajišťovat rozvoj celého projektu a vyhledávání dalších partnerů. „Náš kraj je všeobecně znám, jako velmi atraktivní turistická oblast. Naším cílem je z něj udělat i region chytrý," dodal Knot.

Technologie by měly umět komunikovat se zařízeními v Bavorsku a Horních Rakousích

Mezi priority Smart Regionu Jižní Čechy 2017 lze podle Knota určitě zařadit rozvoj elektromobilní dopravy včetně budování dobíjecích stanic a sladění s tím souvisejících technologií s obdobnými zařízeními v Bavorsku a Horních Rakousích. Zřízení energetického portálu, který bude obsahovat informace o energetické bilanci budov ve správě kraje s možností je prezentovat veřejnosti. „Zároveň chceme centralizovat multimediální data kraje v rámci Jihočeské centrály cestovního ruchu a usnadnit tak mimo jiné prezentaci našeho regionu. Malým obcím mají zase chytré technologie umožnit lepší vzájemnou spolupráci a zefektivnit jejich rozvoj. V plánu je i vytvoření databáze, která umožní obyvatelům nahlédnout do činnosti krajské veřejné správy kdykoli a bez nutnosti o to žádat. Seniorům pak chceme nabídnout lepší přístup k asistenčním službám či využití seniorských mobilních telefonů a smartphonů v rámci tísňové péče," nastínil první náměstek hejtmanky.

tiskové oddělení KÚ

Volby: