Do vlády s ANO bez Babiše? Nikoli, a to nejen kvůli Čapímu hnízdu

16. 10. 2017

Médii proběhla zpráva, že Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek z Hnutí ANO převzali od Policie ČR obvinění z dotačního podvodu v kauze „Čapí hnízdo“. Opět jsme při této příležitosti z úst předsedy hnutí slyšeli, že jde o „kampaň a pseudokauzu“, jejímž cílem je poškození jeho osoby před blížícími se volbami. Ohraná deska...Jaký vzkaz ve skutečnosti Andrej Babiš, voličům, a nejenom svým, těmito dokola omílanými frázemi vysílá? Zájemce o post premiéra už poněkolikáté zpochybňuje instituce, které spoluvytvářejí základ našeho, stále ještě demokratického, systému. Vzpomeňme jeho dřívější slova o poslanecké sněmovně, senátu. Teď je tedy na řadě práce policie a vyšetřovacích orgánů. Odpověď na otázku, proč to Babiš dělá, je asi každému jasná.

Důležitější pro mne je ale odpověď na to, proč mu to stále u jeho voličů prochází? Je jisté, že na klesajících preferencích ANO je vidět, že dříve pevná voličská základna hnutí se začíná drolit. A není divu. Stále ale jde o favorita nadcházejících voleb. Je zde tedy pořád hodně lidí, kteří nevidí ten kolosální střet zájmů a kteří nevidí skutečné důvody vstupu Andreje Babiše do politiky. Jsem ale optimista a věřím, že dříve nebo později i těm nejzaslepenějším dojde, že celé Babišovo angažmá v politice má jen jediný cíl. Zisk dalších miliard, rozšíření vlivu a likvidace konkurence Agrofertu. Stačí se jen podívat na srovnání zisku holdingu nyní a před čtyřmi roky.

V této souvislosti mne zaujal komentář Jana Moláčka, publikovaný na serveru aktuálně.cz, ve kterém píše: „...prodemokratické a prozápadní strany by si měly nechat otevřená zadní vrátka ke ‘koalici s ANO bez Babiše ve vládě‘...“. Aby prý mohly ANO kontrolovat. Vyslovuje dále obavu, že ANO půjde do vlády s kýmkoli, kdo jí zaručí ochranu Agrofertu, a že Andrej Babiš klidně přijme roli diktátora, když mu to pomůže zajistit prosperitu jeho holdingu. Rozumím tomuto argumentu, nicméně s ním nesouhlasím. Pokud skutečně Andrej Babiš volby vyhraje a prezident ho pověří sestavováním vlády, myslím, že každá demokratická a prozápadně orientovaná strana by měla pečlivě zvážit, zda vstupem do koalice bude vládu ANO legitimizovat.

TOP 09 má v tomto bodě jasno a do žádné takové vlády nevstoupí. A pokud bude Andrej Babiš chtít vládnout s podporou extrémistů typu Tomia Okamury, tím hůře pro něj. Spoluprací s čistě protidemokratickými SPD nebo KSČM působení populistického Hnutí ANO na české politické scéně skončí. Jsem optimista a věřím, že lidé u nás nejsou tak lhostejní.

 

Josef Knot

1.náměstek hejtmanky, místostarosta města Písek

4. na jihočeské kandidátce TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme