Co chce změnit veterinární lékařka z Tábora Radka Vaňousová

25. 9. 2017

Vybavíte si, co pro vás bylo impulsem a poslední kapkou k rozhodnutí – jdu do toho?

To rozhodnutí se rodilo spíš delší dobu. Jako zástupce stavovské organizace Komory veterinárních lékařů jsem viděla dost problémů, které by se měly řešit. Uvědomila jsem si, že hlas profesní komory ale není slyšet a došla jsem k přesvědčení, že potřebné věci se zřejmě dají prosadit pouze v politice. Myšlenky TOP 09 mi byly blízko a pak mě k této straně přimkla realita poslední prezidentské volby, kdy jsem podporovala Karla Schwarzenberga.

Co z veterinární praxe zákonodárci nevnímají?

Řešila se legislativa, od welfare, tedy pohody zvířat, přes odbornou způsobilost veterinářů až po jejich nezávislost a pak jsem si uvědomila, že je to problém všech podnikatelů. My nejsme na státu závislí, staráme se sami o sebe, ale stát nám neustále klade překážky a vytváří stále víc orgánů, které nás kontrolují. Úředníci, kteří nikdy nebyli v praxi, vymýšlejí od stolu věci, nad kterými pak polovinu své pracovní činnosti věnujeme administrativě. A to si ještě nevedu sama účetnictví. Pokud se ale nějaké instituce zeptáte na závazné stanovisko, podle kterého si máte počínat, nikdo se pod nic nechce podepsat. My například působíme ve třech sazbách DPH. Žádali jsme o jasné vyjádření, jak co účtovat a jakési vyjádření jsme dostali až dva měsíce po zavedení těch sazeb. Konečné stanovisko zní, že máme postupovat tak, abychom si to byli schopni před finanční správou obhájit. Takže do první kontroly jsme v nejistotě. To přece není v právním státě normální. Pořád všichni experimentují, místo aby přijali jasný systém. Přijímají se dílčí opatření a chybí systémová řešení.

Čím byste se zabývala, pokud vás voliči do sněmovny vyšlou?

Já chápu, že zvenčí se to zdá jednoduché a pak člověk nahlédne celou šířku problému, ale odněkud se začít musí. Zajímala by mě ochrana životního prostředí a rozvoj měst a venkova. Konkrétně i problematika potravin živočišného původu. Teď je právě aktuální problém kontaminovaných vajec. Finopril, který byl ve vejcích zjištěn, se běžně používá proti parazitům u malých zvířat. Teď se ukazuje, že v některých zemích lze tímto přípravkem ošetřovat i drůbež. To je věcí národní suverenity. Vzpomeňte si na aféru s posypovou solí, která se objevila v salámech. Ale podle polských úřadů k žádnému pochybení nedošlo, u nich ty výrobky odpovídají. Naše normy jsou jedny z nejpřísnějších, a proto je třeba podporovat naše národní produkty. Já sama jim dávám přednost, vždycky se v obchodě dívám, odkud maso, vajíčka, ovoce nebo zelenina pocházejí. Navíc proč kupovat něco, co jiné státy dotují, aby to dostaly na náš trh a putuje to k nám přes půl Evropy. U našich výrobků je záruka, že podléhají dostatečné veterinární kontrole.

Stala jste se známou vystoupením proti kolegovi veterináři ze Strakonic, který byl zadržen v Německu při převážení štěňat z množírny. Zas tak často se nevidí, aby lékař razantně překročil bariéru profesní solidarity s jiným lékařem...

Bohužel, ani vysokoškolský diplom nedává automaticky etické záruky. Veterinární lékař převážel ta štěňata v kufru auta v hrozných podmínkách.

A co na to vaše profesní komora veterinářů?

Komora si své členy hlídá po disciplinární stránce. Pan doktor měl už veterinární osvědčení uložené, neprovozoval praxi. Takže podle zákona o veterinární komoře postižitelný není, i když revizí komise komory stále ten případ řeší a je tu vůle zaujmout stanovisko. Zůstává možnost postižení podle zákona o ochraně zvířat a pro jejích týrání. Tady se ale naráží na to, že v Německu už to vyhodnotili pouze jako přestupek.

Jak byste stručně vyjádřila, oč jde TOP 09?

Nám jde o to, aby člověk měl státem jasně určené mantinely, ve kterých může svobodně fungovat a ne aby byl na každém kroku státem řízen. Zákony mnohdy kvalitní nejsou a je třeba na tom pracovat, ale existuje i etika. Politici by ji měli ctít jako první.

Libuše Kolářová

Jihočeské týdeníky

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme