Vaňousová: Obliba buldočků i mopsů roste, jejich chov ale může hraničit s týráním

23. 4. 2018

Obličej připomínající dítě, který z některých plemen psů a koček dělá oblíbeného zvířecího miláčka, pořizují si ho hvězdy showbyznysu, a tak jim pozornost věnují média i reklama. Bohužel takováto masivní kampaň zvířatům spíše škodí, důsledkem šlechtění se totiž u nich rozvinuly takové obtíže, které by jim v běžné přírodě neumožňovaly přežít a neobejdou se proto bez pomoci veterinárních lékařů. Ti proto hovoří o tzv. „týrání chovem“, upozorňuje viceprezidentka Komory agrárních lékařů a členka krajského výboru TOP 09 Radka Vaňousová. Řeč je o anglických buldocích, francouzských buldočích, mopsech a dalších krátkolebých plemenech, netýká se to ovšem jen psů, obdobné komplikace mají i některá plemena ušlechtilých koček.  

„Lidem připadají roztomilí, neuvědomují si ale, že právě tyto vyšlechtěné znaky způsobují, že plemena mají horní cesty dýchací nejen zkrácené, ale i zúžené, získávají proto daleko méně kyslíku, u těch nejhorších případů až třeba o 80% méně. Zvíře se tak vlastně permanentně dusí,“ přibližuje Radka Vaňousová. Vyskytuje se však i řada dalších zdravotních komplikací.

Prožít život s těžkými dýchacími obtížemi by si nikdo z nás nepřál, ale přesto zájem o pořízení těchto psů roste nejen na západ od našich hranic, ale už i u nás. „Jestliže ale musíme jako veterináři provádět chirurgické zákroky u každého druhého či třetího zvířete, měli bychom si položit otázku, zda je vůbec v pořádku takováto plemena chovat,“ zdůrazňuje Radka Vaňousová. V německé legislativě mají už pojem týrání chovem zakotvený. Veterináři přesto sází hlavně na osvětu. „Legislativní změny nechystáme, dáváme přednost osvětě a za chovatelskými svazy přicházíme s nabídkou pomoci problém řešit či spíše mu předcházet,“ vysvětluje Radka Vaňousová.

Osvěta ale příliš nepomáhá, šlechtitelské svazy nejsou v názoru na chov a šlechtění jednotné a veřejnosti se zvířata líbí. Komora veterinárních lékařů proto zvažuje i možné legislativní kroky.

Martin Volný

kancelář TOP 09 Jihočeský kraj

Štítky
Osobnosti: Radka Vaňousová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme