Klíma: Ruina už nebude hyzdit Malšice

8. 8. 2017

Ruina bývalého statku v Malšicích na Táborsku už více jak deset let hyzdí centrum městyse a ohrožuje i školáky ze sousední mateřské a základní školy. Vedení obce se snažilo problém řešit stržením objektu, ale památkáři byli neoblomní, přestože rozhodovali od stolu. Podařilo se to až nyní díky rozhodnutí ministerstva kultury.

„Domu je nám samozřejmě líto, byl to krásný statek s charakteristickými rysy jihočeského selského baroka. Ale příběh domu je prostě smolný. Problém se táhne už deset let, kdy opuštěný statek postupně chátral. Památkově chráněnému objektu svitla naděje v roce 2010, kdy se objevil vážný zájemce, který přislíbil rekonstrukci. Ten ale bohužel zemřel v průběhu rekonstrukce a statek bez střechy chátral o to rychleji. Obec proto ruinu vykoupila zpět od dědiců a zastupitelé se vyslovili pro demolici,“ uvedl lídr jihočeské kandidátky TOP 09 pro sněmovní volby Pavel Klíma, který je zároveň ředitelem tamní školy a místní zastupitel, a dodal: „Je smutné, že to došlo až sem, ale obec ve své pokladně na záchranu historického objektu prostředky jednoduše nemá.“

Demolice se ale ukázala být pořádně tvrdým oříškem. „Vázla komunikace s památkáři, a tak se paní starostka Miloslava Šebková musela obrátit přímo na ministerstvo kultury. To naštěstí rozhodlo v náš prospěch. Pro mě osobně jako ředitele je důležité, že rodiče a žáci nebudou muset chodit do školy kolem zchátralého objektu a nebude hrozit případný úraz našich školáků a předškoláků,“ uzavírá Pavel Klíma.

Martin Volný

Krajská kancelář TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme