× Pohněme s tím. Společně!

Město kultury a vzdělání

1. 8. 2014

Rozvoj kultury a vzdělanosti v našem městě musí vycházet ze spolupráce s aktivními občany, kteří se chtějí zapojit do vytváření kulturních hodnot. Takovým přirozeným prostředím, kde má v moderní době docházet k propojování občanských iniciativ, navazování vzájemné komunikace a spolupráce, je knihovna. Aby k tomuto účelu mohla sloužit, potřebuje nové odpovídající prostory. Dlouhodobě proto usilujeme o její přestěhování do budovy bývalé školy J. A. Komenského. Tím zároveň navážeme na původní účel této budovy a vlastně i knihovny samotné – vzdělávání. Aby knihovna udržela krok s rychle se proměňující dobou, je třeba vybavit ji moderními technologiemi, jako je například dostupnost rychlého internetového připojení, široká nabídka multimediálních vzdělávacích programů, a to i pro menší děti, či půjčování e-knih.

Před stejnou výzvou, před jakou stojí knihovna, stojí i naše předškolní a školní zařízení. Moderní informační doba klade důraz na počítačovou gramotnost i nové formy výuky. S vybaveností škol nám pomohou evropské i národní dotační programy. Vedle přizpůsobení se požadavkům nové doby je třeba stavět i na tradičním důrazu na učení se praxí. Chceme především podporovat výuku technických oborů a k technice směrovaných předmětů, abychom zajistili, že absolventi našich škol dokáží získat práci u zaměstnavatelů přímo v Písku či jeho blízkém okolí a nebudou muset za prací odcházet jinam. Je také třeba vnímat výchovu jako všestranný proces a vedle vzdělávání se zaměřit i na podporu zdravého životního stylu. Podporujeme proto investice do obnovy, modernizace a údržby sportovního zařízení nejen na městských školách, ale i předškolních zařízení. I v případě školních a předškolních zařízení je zapotřebí podpořit participaci občanů, rodičů na životě škol a školek. V neposlední řadě se město musí zasadit o zajištění větší bezpečnosti dětí na cestě do školy i z ní.

Mezi další klíčové instituce, které propojují kulturu i vzdělávání, patří Sladovna. Zasadíme se o její dokončení, aby mohla nabízet v celorepublikovém měřítku jedinečný a atraktivní program pro školy i širokou veřejnost založený na interaktivitě a práci s dětmi. Potenciál Sladovny je velký, a proto by její programová náplň měla vedle občanů Písku oslovovat i návštěvníky města, a tím podporovat růst cestovního ruchu. Pomůžeme její potenciál plně rozvinout, využít a nasměrovat ji k dlouhodobě udržitelnému fungování s pevnou pozicí na české kulturní scéně.
Pokud se má kultura ve městě rozvíjet, je zapotřebí, aby se více otevírala co nejširšímu spektru občanů, aby naslouchala jejich potřebám. Proto chceme podporovat i okrajové žánry a alternativní směry. Je třeba zkvalitnit i propagaci a vizuální stránku kulturních akcí pořádaných městem a co nejvíce vtáhnout samotné občany do kulturního dění v jejich městě.

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 JIHOČESKÝ KRAJ

Lannova 2