Skotnica: Mýtné na silnici I/20 je jen tahání kočky za ocas

15. 9. 2017

Zpoplatnění silnice I/20, která spojuje České Budějovice s Plzní, to je velmi kontroverzní záměr ministerstva dopravy, který vyvolává kritické reakce.

Bránit se nárůstu kamiónové dopravy zaváděním mýtného na silnice I. třídy je taháním kočky za ocas. Tady pomůže jen zkapacitnění vytížených tahů, které následně můžeme zpoplatnit, jinak hrozí, že kamiony budou volit objízdné trasy po ještě méně vyhovujících komunikacích s ještě menším počtem obchvatů měst a obcí. V tomto případě přes Strakonice,“ varuje náš člen dozorčí rady Jikordu Vladimír Skotnica.

Problém nejen jihočeské silniční sítě tkví podle Vladimíra Skotnici v tom, že stát i kraj v minulosti rezignovaly na odvážnější úpravy silnic a v podstatě evropské peníze použily jen na látáni děr.

Konkrétně pro I/20 se však blýská na lepší časy. Údajně už příští rok, jak slibuje ŘSD, by se mělo začít s její modernizací, která přinese i předjížděcí pruhy.

„I tak ale zůstává otázkou, zda modernizovaný úsek bude pro kamionovou dopravu natolik výhodný, aby nevyužívaly trasu vedoucí přes Strakonice. Je proto třeba diskutovat i možnost zavedení mýtného i pro tento alternativní tah. Zároveň je ale nezbytné přistupovat k mýtnému, dálničním známkám a silniční dani koncepčně a do budoucna zajistit, aby se vybrané prostředky ze silnic automaticky vracely do investic na rekonstrukce a modernizace naší zastaralé sítě a nekončily v černé díře státního rozpočtu,“ uvedl Vladimír Skotnica.

Martin Volný

krajská kancelář TOP 09