Pronajme Vlašim rozvody tepla? Lidé se bojí.

Benešovský deník | 11.2.2012 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: KAREL CHLUMEC | Téma: Středočeský kraj

11. 2. 2012

Vlašim – O výměně zastaralého a poruchového systému, který koncovým uživatelům prodražuje ceny tepla a teplé vody, hovoří vedení vlašimské radnice bezmála deset let.
Několik roků se také rozhodovalo, jaký systém rozvodů by měl ten dosluhující nahradit. Před pěti lety vedení Vlašimi rozhodlo o novém způsobu vytápění. V následujícím roce pak nechalo zpracovat odborný posudek a vypracovat projekt. Od té doby se ale nic nestalo. Městu se nepodařilo získat dotaci na rekonstrukci a nemá ani potřebných 70 milionů v rozpočtu. A nyní hrozí, že zastaralý systém město pronajme soukromé firmě.
„Je tu samozřejmě také možnost spolupráce s cizí firmou, kde by došlo k  zafinancování a následnému pronájmu provozování rozvodné sítě tepla teplé vody,“ připustil starosta Luděk Jeništa.
Na centrální rozvod tepla je ve Vlašimi napojeno několik tisíc lidí z  městských, družstevních i soukromých bytů či školy. Jakmile by se o  rozvody staral soukromník, ztratí město možnost určovat výši poplatků za teplo a teplou vodu. Lidé se proto obávají, že se už tak vysoké ceny za služby ještě zvýší.
„Určitě bychom chtěli ceny tepla nějakým způsobem smluvně ošetřit, aby je případný provozovatel nemohl zvedat, jak se mu zlíbí,“ ujistil Luděk Jeništa.
Některým lidem to však na klidu příliš nepřidává. „Za své peníze zateplujeme domy, stárnutí tepelného systému jsme nezavinili a pořád na to máme doplácet. Město nemá peníze, nemá už skoro co prodat, tak chce systém pronajmout. Bojí se do toho investovat, že by si pak domy udělaly své kotelny a město by prodělalo,“ míní muž, ale z obavy raději nechce zveřejnit jméno. Vedení města však informovalo Vlašimáky, že ještě letos by měly začít práce na rekonstrukci rozvodů a nový systém vytápění by měl do dvou let fungovat.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme