Peníze z hazardu mají dostat jen obce a stát

19. 10. 2011

Poslanec za Věci veřejné Michal Babák a jeho kolega z ODS Pavel Svoboda mají prozatím smůlu. Koalice na včerejším jednání odmítla jejich návrh, aby loterijní společnosti dál samy rozdělovaly část odvodů z  hazardu. Vládní strany se tak po dvou týdnech vrátily k původnímu návrhu na zdanění.


„Dohodli jsme se, že loterijní společnosti budou platit klasickou daň z příjmu právnických osob ve výši 19 procent a speciální loterijní daň ve výši dvaceti procent z obratu. Vybrané peníze půjdou obcím a státu,“ shrnula výsledek poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová, která se jednání účastnila.


Vedle toho by se měl odvádět ještě roční dvacetitisícový paušální poplatek za každý výherní automat. U výherních hracích přístrojů a videoterminálů by mělo v  městských či obecních rozpočtech skončit 70 procent daně z obratu. V  ostatních případech by byl poměr opačný – cestou rozpočtového určení daní by obce získaly třicet procent z daní zaplacených za kurzové sázky, za kasina a další typy hazardu.


Koaliční poslanci Babák se Svobodou přitom navrhovali, aby třetina loterijní daně z obratu šla do státního rozpočtu, třetina obcím a třetinu si mohly dělit samy loterijní společnosti. Ty mají tuto možnost i nyní – neplatí daně a místo nich odvádí část výtěžku na veřejně prospěšné účely. Samy přitom rozhodují, komu peníze pošlou, což je největší slabina současných pravidel. HN popsaly v posledních dvou letech desítky případů, kdy peníze skončily u  pochybných a často nedohledatelných sdružení.


Jasné ale ani po včerejším jednání není, jestli výtěžky z hazardu budou normálním příjmem rozpočtu, nebo budou speciálně vyhrazeny třeba pro financování sportu. „Umím si ještě představit debaty o tom, zda je správné, aby stát dělil celých sto procent výnosů, zda to přece jenom neohrozí některé potřebné projekty. Neumím si ale představit, že by se tyto peníze nějak mašličkovaly a v rozpočtu měly speciální určení,“ řekl HN poslanec za ODS Michal Doktor.


Proti tomu, aby se peníze z hazardu „rozpustily“ v rozpočtu, nejvíce brojí sportovci, kteří se bojí, že příští rok nedostanou od státu žádné peníze. Ve hře je proto i návrh, že by část hazardních peněz získalo ministerstvo školství, které by je dál přerozdělovalo mezi sportovní svazy. „Včera jsme se o sportu nebavili. Svazy si samy zařízly zlatou slepici,“ reagovala Langšádlová v narážce na to, že držely většinu v krachující loterijní společnosti Sazka, která měla financování sportu zajišťovat.
Zdanění hazardu by mělo platit už od ledna 2012. Není ale jisté, jestli se to stihne. Návrh je totiž součástí daňové reformy, na které se koalice ještě nedohodla a už na příští schůzi by o ní měli hlasovat poslanci. Věci veřejné ale stále trvají na zachování stravenek, zrušení superhrubé mzdy a odmítají plánované zrušení daňové podpory zdravotně postižených.

Hospodářské noviny | Rubrika: Česko | Strana: 6 | Autor: Marie Valášková, Jiří Táborský

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme