Adept na vyvlastnění: statek, kam jezdil Dvořák

Mladá fronta DNES | 19.10.2011 | Rubrika: Střední Čechy | Strana: 3 | Autor: (fil)

19. 10. 2011

VYSOKÁ U PŘÍBRAMĚ To dnešní zbořeniště je panské sídlo, kam začal jezdit skladatel Antonín Dvořák. Statek číslo popisné jedna totiž patřil hraběti Václavu Kounicovi, který se později stal Dvořákovým švagrem. Když se dnešní starosta Vysoké Zdeněk Strnad dozvěděl, že politici připravují zákon, který by umožnil opuštěné chátrající budovy vyvlastnit, uviděl naději. „Návrh je dobrým světlem pro řešení našeho problému,“ říká starosta. Hospodářský dvůr je dnes zničený a objevují se v něm černé skládky. Památkáři jej vedou na seznamu nejohroženějších staveb. Bez tohoto místa by nevznikla víla Rusalka, nebylo by tu Dvořákovo muzeum a kdovíkde by se skladatel pro některá svá díla inspiroval. Statek vlastní přibližně od roku 2000 izraelská firma Real Inovations, která tam však „reálně neinovuje“ vůbec nic. Starosta říká, že spolu s Památníkem Antonína Dvořáka se obec pokouší panský statek zachránit. „Snažíme se vést jednání s majiteli, bohužel se setkáváme již léta s neúspěchem a objekt i nadále chátrá.“ Podle starosty by řešením mohlo být vyvlastnění a pak i případný převod na obec. Otázka je, co potom. „Prosté stavební zajištění areálu je v milionech korun, oprava a adaptace v desítkách milionů,“ uvažuje architekt Jiří Mrázek z Národního památkového ústavu.
„Není teď úplně předmětné, zda máme peníze. Objekt má pro obec historický význam. Jedním z prvních kroků záchrany je to, že obec je dnes na seznamu Evropského kulturního dědictví.

***

Vyjádřete se! Je vyvlastnění správná cesta ?

Měli jsme v Brandýse podobný případ. Se slzou v oku jsme sledovali, jak historicky cenný dům vedle radnice chátrá. Nakonec jsme se rozhodli ho koupit. Novela by mohla vytvářet tlak na takto nezodpovědné majitele nemovitostí. Trvám na tom, že se má hájit právo člověka na svobodné nakládání s majetkem, ale nesmí omezovat svobodu ostatních.
Nina Nováková, místostarostka Brandýsa nad Labem

Našemu zámku by novela zákona nepomohla. Stát už zámek vlastní, ale stejně s ním nic nedělá. Každý by se měl starat o svůj majetek, ale v  některých případech by takový zákon byl i zneužitelný.
Jan Dvořák, starosta městyse Červené Pečky

Jak může takové stavby zachránit stát? Vytvoří si instituci, které dá stovky milionů korun, dosadí do ní manažery, ti objednají projekt, zajistí stavební firmu, povedou stavbu, investují do záchrany dvě stě milionů, pak nabídnou objekt ke koupi nebo sami najdou využití? Nerozumím takovému návrhu.
Jiří Mrázek, památkář Národního památkového ústavu

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme