MF: Dokončili jsme úhradovou vyhlášku pro rok 2012

28. 11. 2011

Ministerstvo zdravotnictví ČR dokončilo úhradovou vyhlášku pro rok 2012. Ta v současné ekonomické situaci Evropy i vzhledem ke zpomalování českého hospodářství představuje absolutní maximum možného.

Ministerstvo zdravotnictví ve vyhlášce počítá se zachováním rozsahu poskytované zdravotní péče na úrovni referenčního období roku 2010 i s mírným růstem u některých segmentů (lůžková péče o cca 2 – 3 % v průměru). "Úhradová vyhláška 2012 je velkým úspěchem všech, kteří se podíleli na legislativních i úsporných opatřeních v letošním roce. Bez nich by takový objem finančních prostředků v žádném případě nebyl možný," říká ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Text vyhlášky nyní bude zaslán do krátkého připomínkového řízení. Ministerstvo zdravotnictví je ochotno ještě s plátci i poskytovateli o některých parametrických detailech úhradové vyhlášky na rok 2012 jednat, aby výsledný text co nejvíce reflektoval potřeby pacientů, ale zároveň respektoval makroekonomický vývoj v České republice i Evropské unii. Právě snaha nepřivést systém veřejného zdravotního pojištění do platebních problémů byla základním principem, jímž se Ministerstvo zdravotnictví ČR při konstrukci parametrů úhradové vyhlášky řídilo. I kvůli tomu i nadále platí v maximální možné míře stop stav, co se týče investic do nových přístrojů, staveb i masivnějšího rozvoje medicíny. V kontextu současné ekonomické situace je valorizace platů zdravotníků v nemocnicích o 6,25 % vynikající zprávou, kterou žádná jiná skupina zaměstnanců v ČR neuslyší.

V úhradové vyhlášce pro rok 2012 také poprvé dochází k výraznému užití úhradového systému DRG, v němž jdou peníze za pacientem, a to v rozsahu cca 75 % z rozsahu poskytované péče. Postupně se budeme blížit k jednotné úhradě ve všech nemocnicích. Nemocnice by proto ve svém zájmu měly systém DRG využít naplno, neboť představuje šanci získat další finanční prostředky. Na druhou stranu ministerstvo zdravotnictví na rovinu říká, že ty nemocnice, které nebudou schopné přilákat pacienty, se mohou dostat do ekonomických problémů a do budoucna se budou muset orientovat na jiný typ péče (např. dlouhodobá péče). Kvůli tomu by zdravotní pojišťovny měly daný model úhrady uchopit jako nástroj pro rozlišení zařízení dle jejich využití pojištěnci. Pro oblast ambulantní péče a komplement Ministerstvo zdravotnictví ČR v rámci úhradové vyhlášky plánuje poměrně přísné zastropování výdajů na úrovni roku 2010, představované velmi nízkou hodnotou bodu v degresi na úrovni 20 haléřů za bod. Ministerstvo se ovšem bude snažit, aby finanční prostředky, které zdravotní pojišťovny získají racionalizací sítě smluvních zdravotnických zařízení, byly v roce 2013 použity na posílení ambulantní, především pak primární péče.

Náměstek ministra Petr Nosek výsledný text úhradové vyhlášky komentuje slovy: „Mrzí nás, že některým segmentům poskytovatelů nejsme schopni dát více peněz, což nám ekonomická realita v současné chvíli neumožňuje. Chápu, že by si mnozí přáli, aby se do zdravotnictví nalily další finanční prostředky ze státního rozpočtu tak, jak se stalo mnohokrát v minulosti. To bohužel v současné době není možné, neboť stát žádné další peníze nemá. Poskytovatelé proto musí k omezeným finančním prostředkům přistupovat s pokorou.“

Ministr zdravotnictví Leoš Heger k tomu dodává: „České zdravotnictví dlouhodobě představuje ostrůvek relativní stability. Aby tomu tak bylo i do budoucna, je zcela nezbytné, aby se všichni chovali maximálně šetrně i v roce 2012. Všichni aktéři českého zdravotnictví proto musí být připraveni na to, že ministerstvo i pojišťovny využijí všech pravomocí, aby udrželi systém stabilní. V případě velmi špatného vývoje ekonomiky se nebráním ani nějaké formě zvláštních regulačních opatření ještě v průběhu roku 2012.“

Ministerstvo financí

V Praze 28. 11. 2011

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme