Inventura zdravotnické reformy

Má zdravotnictví dost prostředků na péči? Víc, než si myslíte

Ministr Leoš Heger: „Nespokojenost zdravotníků je v posledních 20 letech problémem. Minulý rok byl obtížný i kvůli akci "Děkujeme, odcházíme". Vyjednávání bylo složité a probíhalo ve velmi zjitřené atmosféře. Přesto se nám - myslím - podařilo, že dosažený konsensus je pro perspektivu a budoucnost českého zdravotnictví klíčový. Také proto jsme se zavázali v memorandu k růstu mezd, avšak je podmíněno zvyšováním efektivity. Velmi nám záleží na tom, aby spolupráce lékařů s celým systémem a jeho řízením byla kvalitní a aby se tak hospodařilo bez zbytečného plýtvání, což lékaři mohou velmi intenzivně ovlivnit

Nová legislativa

Větší prostor pro práva pacientů, jejich vymáhání a také pokuty pro ta zdravotnická zařízení, která nedodržují povinnosti, jsme vepsali do zákona o zdravotních službách. Po dlouhých 45 letech jsme napsali a prosadili centrální normu pro celý resort.

Definice zdravotních služeb

Náš zákon o zdravotních službách zcela jasně vymezuje pojmy, zavádí pravidla pro hodnocení kvality a jasně deklaruje postavení pacienta jako rovnoprávného partnera. Každý pacient bude nově naprosto přesně vědět, na jakou péči má nárok a bude mít i právo ji vyžadovat.

Zdravotní pojištění

Zcela legálně si budete moci připlatit za luxusnější variantu péče díky novele zákona o zdravotním pojištění. Rušíme poplatky za každý lék z receptu, takže i plně popsaný recept bude stát jen 30 korun. Nejlevnější léky do 50 korun si každý zaplatí sám. Není lepší si zaplatit aspirin, než nemít na léčbu rakoviny? Za jeden den v nemocnici zaplatíme místo 60 korun stovku, ale ruku na srdce - kolik bychom utratili za jídlo na celý den doma? Ročně doplácíme na léky 9 miliard a za služby zubaře 6 miliard. My ale V dalších třech letech chceme spoluúčast pacientů zvýšit z 16,5 procent na 21, 5 procent a přiblížit se průměru v zemích EU.

Transparentní financování

Zavádíme systém, který bude hlídat náklady na nákup léků, zdravotnického materiálu a techniky. Efektivnější využití financí ze zdravotního pojištění zajistí platba za diagnózu.

Jasná pravidla

Naše protikorupční strategie dala veřejným zakázkám na ministerstvu a v jeho organizacích jasný řád. Nová povinnost pro firmy soutěžit o zakázky resortu v elektronických aukcích omezí korupci a sníží ceny.

Významné úspory

Změny ve zdravotnictví se týkají všech jeho aktérů a přináší úspory, jejichž cílem je udržet stabilní a špičkovou úroveň péče. Přinutíme pojišťovny a zdravotnická zařízení, aby začaly s penězi lépe hospodařit.

Efektivita lůžkové péče

Začali jsme se změnami, které se za posledních 10 let nepodařily žádnému ministrovi. Moderní medicína už nedrží pacienty v nemocnici jako dřív dlouhé týdny a my chceme efektivnější lůžkovou péči. Během osmi měsíců už bylo zrušeno přes 1200 lůžek.

Zdravotnictví v kondici

Pracujeme na tom, aby české zdravotnictví bylo v kondici, bez korupce a s dostatkem peněz pro kvalitní a moderní péči. Pacient dostane potřebnou péči ve správný čas a na správném místě. Uvědomme si, že běžná česká domácnost stále platí na zdravotnictví pouze 2,74 procenta ze svých výdajů, na alkohol a tabák přitom vydá 2,8 procent.

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme