Církevní restituce pomohou rozhýbat českou ekonomiku

31. 8. 2012 | 00:00

Co říká ČSSD:

Církevní restituce zadluží český stát

Lubomír Zaorálek (místopředseda ČSSD): "Těch 59 miliard, které bude zatěžovat rozpočet dvěma a při inflaci, já nevím, třemi miliardami ročně. A který bude zatěžovat i velikost státního dluhu, protože těch 59 miliard vstoupí okamžitě do dluhu České republiky a zvýší o 1,5% naše dlouhodobé zadlužení. Takže vlastně tyhle kroky, na které podle mně Česká republika dnes nemá'... 'Já v této chvíli vím, že rozhodujeme o transferu majetku a rozsahu 135 miliard, což provedeme jedním rozhodnutím a který zatíží vlastně vlády a generace i třicet let po nás."

Zdroj: www.youtube.com, 21. 06. 2012, pořad: Fakta Barbory Tachecí

Alena Gajdůšková (místopředsedkyně Senátu PČR): "Nezpochybňuji nárok církve na to, co jim bylo odebráno po únoru 1948. To je potřeba napravit. Ale nelze staré křivdy řešit křivdami novými. Novou křivdou je v této chvíli brát to málo, co mají, potřebným a zadlužovat následující generace.  Zamítnutí současné špatné a nebezpečné podoby zákona o církevních restitucích je cestou k otevření cesty k dobrému a  dlouhodobému  řešení přijatelnému pro všechny občany i církve. "

Zdroj: www.cssd.cz, 27. 11. 2011, autor: Alena Gajdůšková

A jak je to ve skutečnosti:

Církevní restituce přinesou české ekonomice růst a státu peníze

Jiří Schwarz (ekonom, člen NERVu): „Návrat majetku církvím do budoucna výrazně podpoří růst české ekonomiky. Čistý výnos návrhu pro státní rozpočet bude v příštích padesáti letech 28 miliard korun. 'Církevní narovnání vzhledem k investicím do majetku bude velmi významný prorůstový faktor pro českou ekonomiku,' řekl Schwarz. Upozornil na to, že církve budou platit daň z nově nabytých pozemků a nemovitostí. Investovat navíc budou do jejich provozu. Církve podle něj mohou provozovat například hospice či speciální zdravotní zařízení, tedy věnovat se činnostem, po kterých je vysoká společenská poptávka a stát na ně nemá dost peněz."

Zdroj: iHNed.cz, 30. 8. 2012, Rubrika: Domácí, autor: ČTK, Jolana Rumanová

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme