TOP 09 se sešla s premiérem kvůli směřování zahraniční politiky

11. 2. 2015

Předseda a exministr Karel Schwarzenberg a místopředseda Marek Ženíšek se dnes sešli s premiérem a ministrem zahraničí kvůli zahraniční politice České republiky. Schůzka byla reakcí na novoroční výzvu TOP 09 k hledání shody v prioritách v zahraniční politice.

Zástupci nejsilnější opoziční a vládní strany řešili absenci českých zástupců na Mnichovské bezpečnostní konferenci, a také koncepční dokumenty.„V době, kdy je bezpečnostní situace mimořádně vážná, situace na Ukrajině je velmi vyostřená a oblast Blízkého východu je zmítána terorem ze strany Islámského státu, je bezpečnostní konference v Mnichově jedinečnou příležitostí, kdy se můžeme dozvědět stanoviska ostatních států a jejich návrhy řešení. Vláda tuto možnost promeškala a pravděpodobně o ní ani nestojí. Samotnou nepřítomností na konferenci v Mnichově vláda poškodila obraz České republiky,“ říká exministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který se jako jediný politik z České republiky konference zúčastnil.

Zatímco čeští ministři dávají přednost stranické politice před zájmy České republiky, bavit se o tom odmítají i poslanci vládní koalice. Poslanci klubu TOP 09 a Starostové totiž navrhli sněmovně, aby se diskutovalo o absenci českých zástupců na bezpečnostní konferenci v Mnichově, ale koalice tento bod odmítla. „Tentokrát v Mnichově nebylo o nás bez nás, ale pouze bez nás, protože my nikoho vinou této vlády již očividně nezajímáme,“ dodal místopředseda a poslanec Marek Ženíšek.

Na dnešní schůzce s premiérem a ministrem zahraničí se debatovalo také o další koncepci. „Souhlasíme s novou bezpečnostní strategií a premiér i ministr nás ujistili, že i nová koncepce zahraniční politiky, nad kterou se sejdeme znovu za měsíc, bude respektovat kontinuitu a principy, které nastavily předchozí vlády,“ řekl Marek Ženíšek.

Výzva TOP 09 Co chceme, Východ nebo Západ? -  ZDE

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 11. února 2015    

Přílohy
PDF Schwarzenberg a Ženíšek jednali s premiérem o zahraniční politice.pdf (121.9 kB)
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme