TOP 09: Nedovolíme brutální zásah do samosprávy vysokých škol

1. 2. 2012

„Souhlasíme s tím, že třetinový podíl zástupců ministerstva znamená brutální zásah do samospráv škol,“ říká předsedkyně školského výboru Anna Putnová.

Představitelé TOP 09 se na dnešním jednání se zástupci Studentské komory Rady vysokých škol shodli na tom, že věcné záměry zákonů týkajících se vysokého školství přinášejí v tuto chvíli nejednoznačný výklad, což navozuje nervozitu mezi studenty i akademiky. Hlavním problémem je podle nich prosazování reformních zákonů bez celkové vize vysokoškolského vzdělání. „Ministerstvo sice představuje reformní zákony, ale bez jasné představy o tom, jak by školství mělo vypadat po reformě. To je velmi znejišťující,“ vysvětluje předseda Studentské komory Miroslav Jašurek.

Zástupci TOP 09 napětí a nejistotu narůstající v akademické obci sledují s obavami. Svým programem i prací v rámci K9 se hlásí plně k přijetí změn ve vysokoškolském prostředí, ale je nutné hledat společnou cestu, která by zaručovala změny vysokými školami akceptovatelné a podporovatelné,“ vysvětluje Anna Putnová.

Představitelé TOP 09 dnes studentům rovněž představili svoji koncepci vzdělávací politiky České republiky, a sdělili čtyři základní body, které by podle nich dostatečně mohla zapracovat novela současného zákona o vysokých školách:

  • vznik vysokých škol,
  • řízení a organizace vysokého školství,
  • kvalita na vysokých školách,
  • financování vysokého školství, jehož součástí je zavedení institutu školného.

Realistický termín zavedení školného je akademický rok 2015/2016, jak jsme uvedli na hradeckém sněmu v loňském roce,“ dodala Putnová.

Alžběta Plívová
tisková mluvčí TOP 09

V Praze 1. 2. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme