TOP 09: Dění na Ukrajině je porážka diplomacie dobré vůle

Předsednictvo TOP 09 považuje současné dění na Ukrajině za důkaz selhání západní „diplomacie dobré vůle“ vůči Rusku. Na kroky ruských představitelů je nutné reagovat zpracováním jasné bezpečnostní strategie vůči Rusku, a to nejen české, ale i evropské.

18. 3. 2014

TOP 09 není pro jednostranné akce České republiky, ale jsme pro co nejdůslednější postup vlády na půdě EU a NATO. Jsme pro to, abychom vůči Rusku přehodnotili svou politiku a posílili ji o aspekty ekonomické bezpečnosti. Agresí vůči celistvosti a suverenitě Ukrajiny se logicky musíme cítit ohroženi i my a musíme nalézt způsob, jak se efektivně bránit.

Podle názoru současné ruské politické reprezentace nastává vhodná chvíle pro návrat západní hranice ruského impéria zpět na západní hranice středoevropských států. TOP 09 proto považuje kroky Ruska na Ukrajině za důkaz toho, že se Ruská federace postupně snaží vrátit svůj politický, ekonomický a vojenský vliv tam, kde byl před rozpadem Sovětského svazu.

Přestože většina zemí EU je spolu s USA ve spojenectví NATO, které garantuje pomoc při útoku, a záruky nám dává i integrace evropská, bylo by prozíravé ještě více prohloubit ekonomickou spolupráci EU a USA a posílit tím i transatlantické spojenectví.

Středoevropské státy, které jsou ruskou agresí přímo ohrožovány, by proto měly iniciovat v EU i v NATO novou společnou obrannou politiku vůči hrozbám Ruské federace.

Vláda ČR má podporu TOP 09 při obhajobě územní celistvosti Ukrajiny a může počítat s naší politickou podporou při důsledném vystupování proti agresorovi.

Předsednictvo TOP 09 pověřilo předsedu strany Karla Schwarzenberga, aby se obrátil svým dopisem na předsedu Evropské lidové strany Josepha Daula a lídry ostatních stran sdružených v EPP se stanoviskem TOP 09 a se žádostí o podporu naší pozice při mezinárodních jednáních.

Předsednictvo TOP 09

18. 3. 2014