TOP 09 členem nejsilnější evropské strany

10.2.2011

TOP 09 je od dnešních odpoledních hodin jedinou stranou v poslanecké sněmovně, která bude zároveň členem nejsilnější strany Evropského parlamentu – Evropské lidové strany (ELS). Po několikaměsíčním náročném přijímacím řízení dnes ELS vyslovila souhlas s udělením členství TOP 09.

Během rozhodujícího jednání v Bruselu byl přítomen předseda strany Karel Schwarzenberg: „Jsem opravdu rád, že jsme se stali členy EPP. Tato strana je rozhodující stranou v Evropském parlamentu a pojí nás stejný přístup ke konzervativním hodnotám.“

Únorovému jednání předcházelo jednání pracovní skupiny, která zkoumala způsobilost TOP 09 a která doporučila TOP 09 přijmout. Místopředseda Marek Ženíšek, který se na jednání sešel i s předsedou ELS Wilfriedem Martensem ocenil přátelskou atmosféru během pracovních jednání: „Jsem velmi rád, že TOP 09 má velkou šanci stát se členem nejsilnější středopravicové evropské strany."

Evropská lidová strana (anglicky: European People's Party) je největší evropská politická strana. Jejími členy jsou především pravicově orientované konzervativní, liberálně-konzervativní a křesťansko-demokratické strany. ELS byla formálně založena v červenci 1976 v Lucemburku. Více naleznete na http://epp.eu/.

Členem ELS je také KDU-ČSL, která ode dneška přestala být jedinou členskou stranou ELS v České republice.

Jaroslav Poláček
zástupce generálního sekretáře TOP 09

V Praze 10. 2. 2011

Témata

Zahraničí

Doporučit e-mailem

Od: *
Komu: *
Popis: *
c-a-p-t-c-h-a-c-0-d-e
Vygeneruj nový
Prosím opište kód: *

MY.TOP 09

Již 12737 podporovatelů TOP 09. Přidejte se!

Nepřehlédněte

Prohlášení TOP 09 k situaci na Ukrajině

Hlavní obrázek, ke článku Prohlášení TOP 09 k situaci na Ukrajině
vloženo: 29.8.2014

Ukrajina volá Evropu o pomoc, podle NATO i OBSE došlo na východě Ukrajiny k invazi ruských vojsk. Rusko přitom popírá, že by s Ukrajinou rozpoutalo válečný konflikt. Výroky a popírání ze strany Ruska považujeme za lživé a postup Ruské federace vůči Ukrajině zásadně odmítáme.

Ženíšek: Pro českou zahraniční politiku je nejdůležitější kontinuita

Rozhovor s místopředsedou TOP 09 Markem Ženíškem

Hlavní obrázek, ke článku Ženíšek: Pro českou zahraniční politiku je nejdůležitější kontinuita
vloženo: 29.8.2014

Vadí mi, že dlouhodobý postoj ČR vůči Číně, který byl respektován ostatními zeměmi, se začíná v širším kontextu měnit.

Jaromír Štětina varuje před kompromisy na Ukrajině

Hlavní obrázek, ke článku Jaromír Štětina varuje před kompromisy na Ukrajině
29.8.2014

Tváří v tvář krizi na hranici EU se Rusko snaží přesvědčit svět, že není stranou konfliktu, přitom důkazy hovoří o jasném opaku.