Schwarzenberg: Obvinění členů Greenpeace ukazuje podstatu ruského režimu

Otevřený dopis velvyslanci Ruské federace v ČR

17. 10. 2013

Vážený pane velvyslanče,

obracím se na Vás v souvislosti s nesmyslným obviněním aktivistů z organizace Greenpeace, které vznesly ruské úřady. Už po desetiletí je organizace Greenpeace známá jako společnost lidí, kteří sice někdy neobvyklými a překvapivými způsoby bojují za záchranu přírody a životního prostředí, ale právě tím si získali respekt mnoha lidí po celém světě. Ať už se jednalo o střet s japonskými velrybáři nebo o odpor proti francouzským jaderným pokusům na atolu Mururoa. Nikdy nebylo pochyb o jejich dobrých úmyslech a idealismu.

Na vysokém severu v arktickém moři nyní protestují proti ropným vrtům. Na tuto otázku mohou existovat různé názory. Nicméně obvinit zadržené členy Greenpeace z pirátství je neoprávněné a směšné. Opět se ukázala pravá povaha ruského režimu. Prezident Putin se sice zatčených zastal, nicméně následně byli všichni nesmyslně obviněni a hrozí jim opravdu dlouholetý žalář.

Pamatujeme, jak Dmitrij Medveděv mluvil velmi smířlivě o členkách skupiny Pussy Riot. Jak víme, skončily přesto uvězněny s velkými tresty. Doufám, že slova Vladimíra Putina jsou myšlena vážně a přispějí k propuštění všech aktivistů.

Apelujeme na ruské úřady, na vládu a soudce, aby nekriminalizovali léta trvající boj Greenpeace proti všem, kteří ohrožují přírodu a životní prostředí, bez ohledu na charakter či politické zaměření dotyčného státu, a upustili od nesmyslné obžaloby z pirátství.

S pozdravem

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09

log.aktualne.cz, 17. 10. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme